Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.05.2014. u 08:51

Hrvatskom je 90-ih vladala ekipa iz Hennessyja, nazvana po kafiću u kojem su se okupljali lideri tehnomenadžerske struje HDZ-a. Dolaskom na vlast Kukuriku koalicije ništa se nije promijenilo

Iako će se domaća javnost po svemu sudeći idućih dana intenzivno baviti poslovnim i lobističkim pothvatima premijerova brata, eventualne nepodopštine mlađeg Milanovića u biti su poprilično trivijalan dio svega onoga što je na osvetničkoj konferenciji za novinare u četvrtak iznio Slavko Linić.

Puno su važnije, pa i ozbiljnije, optužbe one koje je prezreni ministar financija iznio na račun premijerova savjetnika i prijatelja Siniše Petrovića. Ideja da sukob najpopularnijeg ministra i stranačkog patrijarha s premijerovim pouzdanikom koji nije ni član stranke ni državni dužnosnik završava smjenom ministra, poprilično je pouzdan znak da je nešto trulo u vladajućoj stranci. Slučajno ili ne, na dan Linićeve konferencije kolega Marko Špoljar, jedan od najboljih novinarskih poznavatelja relacija u SDP-u, u Večernjaku je objavio detaljnu analizu odnosa Milanovića sa svojim najbližim suradnicima. Ono što je zanimljivo jest da u najužem krugu povjerenja, već prozvanom “kitchen cabinet”, dominiraju ljudi koji nemaju nikakve veze sa SDP-om – već spomenuti Siniša Petrović, poduzetnik Emil Tedeschi, guverner HNB-a Boris Vujčić, šef mirovinskog AZ Fonda Dinko Novoselec, koji je i premijerov vjenčani kum. Da tu nema ministara Zmajlovića i Hajdaša Dončića, Milanovićev “kitchen cabinet” bio bi sveden na razinu vikend-druženja prijatelja i šulkolega.

Dakako, u načelu nema ništa loše u tome da se premijer druži, pa čak i savjetuje s uspješnim ljudima – što Milanovićevi prijatelji nedvojbeno jesu – no gdje je granica između prijateljskog druženja, neformalnog savjetovanja i formiranja državne politike? U Hrvatskoj, koja ima dugu tradiciju moćnih neformalnih političkih struktura, a većina zakona prvo čitanje prolazi u raznim ugostiteljskim ustanovama, Linićeve optužbe pouzdan su znak da se zapravo ni dolaskom Kukuriku koalicije ništa nije promijenilo. Hrvatskom je 90-ih vladala čuvena ekipa iz Hennessyja – nazvana po zagrebačkom donjogradskom kafiću u kojem su se okupljali lideri tadašnje tehnomenadžerske struje HDZ-a Valentić, Gregurić, Mišetić, Vedriš. Desetljeće poslije neformalni centar moći preselio se sjevernije, u kaptolski restoran Baltazar, gdje je stolovao Ivo Sanader i u privatnoj sobi održavao sastanke s najbližim suradnicima.

Neki od tih suradnika, pokazat će se kasnije, bili su strah i trepet u državnim institucijama. Iako bez formalnog političkog autoriteta, bez problema su pozivali na red Vladine ministre i druge dužnosnike, kadrovirali, vedrili i oblačili u javnim poduzećima te distribuirali torbe pune crnog novca. Koju godinu i nekoliko desetaka korupcijskih afera kasnije, nova ekipa prepoznata je po božićnim tulumima u mondenom iličkom klubu Pepermint. Umjesto u Baltazaru, novi premijer, kako se čuje, ruča u odvojenoj sobi restorana Tač, a ako je vjerovati Liniću, njegovi prijatelji dovoljno su moćni da izazovu smjenu ministra. Što se, onda, uopće promijenilo? 

Poznati glumac i neuspješni političar Zlatko Vitez svojedobno je izazvao javnu sablazan usporedbom Sabora s kokošinjcem. Pa ipak, ima li boljeg naziva za instituciju u kojoj tobožnji zastupnici naroda glasaju temeljem odluka ranije donesenih i dogovorenih u nekoj luksuznoj zagrebačkoj birtiji? Može li se u takvoj situaciji cijeli taj demokratski sustav – Vlada, parlament i političke stranke – smatrati ičim više od najobičnijeg kazališta lutaka? Kako opravdati činjenicu da rješavanje slučaja Ina, jednog od najosjetljivijih problema u državi, povjerava čovjeku koji bez političkog legitimiteta, lišenog čak i bazičnih oblika odgovornosti koja je propisana državnim dužnosnicima? Zoran Milanović često se voli pozivati na mandat koji su mu građani dali na izborima. I to je točno, građani su glasali za Milanovića, ali nikad nisu imali priliku izjasniti se o Petroviću, Tedeschiju ili nekom od premijerovih prijatelja koji danas očito utječu na odluke o tome kakva će ova država biti. Taj paralelni sustav političke moći i partikularnih interesa veliko je čudovište koje živi u utrobi ove države od njezina rođenja, a nadživjet će i Milanovića. Uostalom, Tomislava Karamarka često se može vidjeti udubljenog u razgovore u kutnom separeu zagrebačkog hotela Arcotel.

>>Linić: Milanović mora otići. Izvanredni izbori su jedino moguće rješenje!

>>Milanović o Linićevim optužbama: To jedan čovjek ne može

Komentara 44

Avatar LiberalniAnarhist
LiberalniAnarhist
09:13 31.05.2014.

Jadna Hrvatska kad us stuovi društva kao primjerice Tedeschi{ukucajte pojam Tedeschi i općina Sinj da saznate o kome se radi~Taj lik bi primjerice najkasnije nakon IP negovih dionica Atlantik grupe u zemlji kao Amerika bio u zatvoru!Te dionice NIKAD nisu dostigle početnu cijenu!A to se u Americi smatra planiranim kriminalom!

ĆA
ćaćaća
11:09 31.05.2014.

dobro tedeschi miksa uz pomoć premijera..nije ni čudo da je zaradio preko 250 milijuna eura..upitno je samo koliki postotak će dobiti drugari koji su mu dodjeljivali poslove..a svi znamo da su izglasali zakon predstečajnih nagodbi da bi izbrisali dugove poduzetnicimaa bliskima partiji..a sve na "legalan" način..to će se jednog dana sve provjeriti i onda otkrijemo da se zamaglilo skoro 50 milijardi kuna u tim psn...

GI
Gricki.izotop
12:03 31.05.2014.

U Remetinec sa Milanovićem! Ceka ga Sanader.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije