Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik HSP-a o proračunu

Danijel Srb: Ovo je proračun SAO Krajine, a ne Republike Hrvatske

srb
Pixsell
27.11.2009.
u 10:35

Shvaćam da je SDSS koalicijski partner HDZ-a, ali nije normalno da sela, s većinskim hrvatskim stanovništvom, koja su stradala u Domovinskom ratu ne dobivaju niti kune - rekao je Srb.

Ovo je proračun SAO Krajine, a ne proračun Republike Hrvatske. Jer kada pogledate stranicu 42 proračuna sve vam je jasno. Shvaćam da je SDSS koalicijski partner HDZ-a, ali nije normalno da sela, s većinskim hrvatskim stanovništvom, koja su stradala u Domovinskom ratu ne dobivaju niti kune ili najviše 500 tisuća kuna iz proračuna dok sela koja su u Domovinskom ratu bila neprijateljska uporišta, odakle su kretale četničke horde na ostak Hrvatske, dobivaju milijunske iznose iz proračuna - ustvrdio je predsjednik HSP-a Danijel Srb na konferenciji za novinare.

- Ovo nije popis neprijateljskih uporišta već proračun RH - kazao je Srb dodajući da građani Hrvatske koji žive u Tordincima, Nijemcima ili Hrvatskoj Dubici iz proračuna nisu dobili ni kune, a i tamo žive osiromašeni građani, dok mjesta poput Negoslavaca, Ervenika, Kistanja, Biskupije, Donjih Kukuruzara ili Dvora dobivaju milijunska sredstva.

- Žalosno je sve to, a SDSS bi morao voditi računa da će na ovakav način navući nezadovoljstvo stanovnika sela gdje pretežno žive građani hrvatske nacionalnosti kad vide kako velika sredstva dobivaju hrvatska sela gdje je većinski srpsko stanovništvo.

- Hrvatska stranka prava na predstojećim predsjedničkim izborima podržat će nezavisnog kandidata prof. dr. Dragana Primorca jer ima energiju, pošten je, obrazovan, nekorumpiran, ima političkog iskustva i nitko ga ne drži u šaci - izjavio je predsjednik HSP-a Danijel Srb na konferenciji za novinare.

Dodao je da će cijela stranačka infrastruktura biti uključena u predizbornu kampanju dr. Primorca kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini.

- Hrvatska treba bolju budućnost i kad smo ocjenjivali na stranačkom Predsjedništvu tko je najbolji kandidat koji neće raditi za sebe već za građane - izbor je pao na Primorca - pojašnjava Srb.

- Primorac će biti na raspolaganju građanima Hrvatske, a ne svojim interesima i zastupat će interese i potrebe ljudi.

Na upit novinara kako to da su odustali od potpore Milanu Bandiću ili Nadanu Vidoševiću o čemu se naveliko spekuliralo, Srb je pojasnio da su unutar stranke imali široku raspravu koga i zašto podržati te tko je najuvjerljiviji u obrazlaganju onoga za što se zalaže.

- Zanimalo nas je na koji način će kandidat ostvarivati program koji deklarira - zaključio je Srb.

- Hrvatski građani koji žive u mjestima s većinskim hrvatskim stanovništvom nisu krivi što ih je snašlo u Domovinskom ratu te je žalosno da sada iz proračuna dobivaju od šest do 10 puta manje sredstava od mjesta gdje je većinsko srpsko stanovništvo - kazao je Srb.

- To Hrvatska mora prepoznati i osuditi. Primjerice, Promina koja ima isti broj stanovnika kao Kistanje iz proračuna će dobiti 540 tisuća kuna, a Kistanje tri milijuna kuna. To je neprihvatljivo - nastavio je Srb dodajući kako je HSP šokiran načinom na koji se dijeli pomoć za gradove i općine.

- Vidi se rukopis SDSS-a, kao koalicijskog partnera HDZ-a - zaključio je Srb.

Odgovor SDSS-a

- Izjava Danijela Srba je rasistička poruka i neka vrsta rasističkog ispada. Namjera  proračuna nije pomaganje samo i isključivo Srbima - kazao je zastupnik SDSS-a Ratko Gajica dodajući da mora biti tvrd na ovakvu izjavu.

- Točno je da proračun za 2010. godinu daje pomoć jedinicama lokalne samouprave, a takvih je 15 županija, 16 gradova i 44 općine. Tu se radi o relativno malim sredstvima koja služe za preživljavanje ili socijalne programe - tvrdi Gajica dodajući da su kriteriji dodjele te pomoći objektivizirani.

- Činjenica da tu ima mjesta gdje pretežito ili u većini žive Srbi pokazuje kakva je situacija u tim mjestima. Često je taj novac iz proračuna de facto socijalna pomoć za preživljavanje - zaključio je Gajica.

Komentara 44

MI
misuratakid
11:06 27.11.2009.

Nije bitno koje prezime nosi nego sto govori.

VO
vojnik
11:10 27.11.2009.

JA ĆU ZATO IZABRATI DR.MIRA TUĐMANA DA VIŠE NIKAD NE DOŽIVIMO ŠTO SMO U OVIH DESET GODINA

OB
-obrisani-
15:26 24.01.2010.

Ovo šta danas propagira danijel srb je jeftina politika,novac koji dobivaju srbi ostaje u hrvatskoj i ulaže se u hrvatsku infrastrukturu u hrvatske škole itd! Uspoređivanje like sa nekom sao krajnom je čista glupost,Mislim da je i ovaj SRB naa nekoj vrsti bunike!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije