Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oči uprte u nebo

Pogledajte kako je izgledala pomrčina Sunca!

Pomrčina
Foto: Marko Lukunić/Reuters/PIXSELL
1/41
20.03.2015.
u 12:07

Maksimalna pokrivenost Sunčeva diska ovisi o geografskoj lokaciji promatrača, a na području Hrvatske bit će od oko 60% na krajnjem zapadu zemlje do oko 50% na krajnjem istoku zemlje.

Danas je na području Hrvatske bila vidljiva djelomična pomrčina Sunca i to od 9.33 do 11.53 sati.

Maksimum pomrčine bio je u 10 sati i 42 minute. Građani koji žele vidjeti ovu pojavu na nebu pozivaju se na organizirano gledanje preko profesionalnih solarnih teleskopa jer najopasnije što se može učiniti jest pogledati u Sunce teleskopom ili dalekozorom koji nije profesionalno namijenjen za promatranje pomrčine. U tom je slučaju potrebno je od 10 do 30 sekundi da dođe do trajnog osljepljenja.

Maksimalna pokrivenost Sunčeva diska ovisi o geografskoj lokaciji promatrača, a na području Hrvatske bit će od oko 60% na krajnjem zapadu zemlje do oko 50% na krajnjem istoku zemlje. Posljednja pomrčina vidljiva iz Hrvatske dogodila u siječnju 2011. godine kada je iz naših krajeva bilo moguće vidjeti 75% pomrčine.

Pomrčina Sunca događa se svakih nekoliko godina, no iduća će biti tek 2022. godine.

Stotinjak ljudi okupilo se ispred zagrebačkog HNK da gleda pomrčinu Sunca. Građani dolaze i sa svojim napravama za gledanje, redovi za teleskope su veliki, a iz astronomskog društva dijele naočale za gledanje pomrčine.

Ovdje možete pratiti UŽIVO pomrčinu sunca u ostatku svijeta:

>> Dođite vidjeti pomrčinu s posebnim teleskopom

>> Najveća pomrčina Sunca u posljednjih 16 godina

Komentara 24

Avatar bok
bok
08:05 20.03.2015.

Upozorite sve da ne gledaju bez specijalnih naocala u sunce .mozw se oslijeputi!!!

DU
Deleted user
09:43 20.03.2015.

"jer u slučaju gledanja golim oko neće dobro vidjeti kako Mjesec " Daj maknite tu rečenicu jer bu te odgovorni za hiljade oštećenih očiju.

DU
Deleted user
10:57 20.03.2015.

Tko nema neke specijalne naočale pomrčina se može vidjeti kroz masku za varenje ili ako imate kakvu sliku od radiologa, kroz dupli sloj te slike se odlično vidi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije