Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

Bulj o boljoj suradnji Mosta i HDZ-a nakon ostavke Karamarka: To ćemo tek vidjeti

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
15.06.2016.
u 10:46

Karamarkova ostavka neće približiti HDSSB HDZ-u, tvrdi Salapić

Zastupnik Mosta Miro Bulj osvrnuo se danas na najavu prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da će podnijeti ostavku u Vladi te ustvrdio kako je to davno trebao napraviti. Ne zna, dodaje, kakvu će odluku danas donijeti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, ali zna kakav je stav Mosta.

– Davno prije trebao je donijeti tu odluku da bi Vlada funkcionirala – kaže Bulj, a na pitanje hoće li Most nakon Karamarkove ostavke biti skloniji suradnji s HDZ-om, odgovara "to ćemo tek vidjeti".

HDSSB-ov Josip Salapić od Povjerenstva očekuje da bude pravično, pravedno i da odluka bude neovisna o bilo kakvoj politici. Osvrnuo se i na najavu Karamarkove ostavke.

– Osobno mislim da ta odluka nema veze s Povjerenstvom, već da je to politički štos da se ubrza smjena Oreškovića i nekakve situacije u Saboru. Veze s vezom nema – smatra Salapić.

Karamarkova ostavka neće približiti HDSSB HDZ-u.

– HDSSB je sve rekao, jednoglasna je odluka užeg vodstva stranke da nas nema u preslagivanju, ni u kakvim kombinacijama. Mi smo oporba bili i oporba ostajemo – jasan je Salapić.

HNS-ova Vesna Pusić najavu Karamarkove ostavke vidi kao još jedan u nizu pokušaja HDZ-a da se izbjegne rasprava o Karamarkovoj odgovornosti za situaciju u kojoj se nalazi Vlada.

– Ovo je šesta, sedma varijanta u akciji spašavanja vojnika Ryana, odnosno pokušaja da se spasi Karamarko i činjenice da je slučaj INA-MOL i Konzultantica de facto pokrenuo sve ovo što sada gledamo, uključujući i inicijativu HDZ-a za smjenom njihova vlastitog premijera, dakle premijera Oreškovića, gdje se pokušalo preduhitriti glasanje o nepovjerenju Karamarku. Očito pokušavaju raznorazne stvari da bi nekako izbjegli direktnu odgovornost Karamarka za ovu situaciju u kojoj smo se našli, za nevjerojatnu situaciju da Hrvatska mora još jednom prolaziti kroz cijeli taj skandal s Inom, koji smo već jednom imali s tadašnjim predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom. Zapravo, očekuje se da će se pojaviti tko zna što još, ali ovo se ne može razriješiti bez izbora, bez toga da očistimo stol i pokušamo početi ispočetka – objašnjava Pusić.

Drži da je premijer Orešković kolateralna žrtva cijele ove priče. Većina će glasovati za njegov opoziv jer u biti žele izglasati nepovjerenje cijeloj Vladi.

–Tu su i Hasanbegović i Šustar i svi mogući drugi ministri koji su bili u velikim problemima – smatra Pusić. U ovoj situaciji, dodaje, više ništa nije normalno.

– Ako je jedna stvar apsolutno jasna, to je da HDZ nema većinu. Da imaju većinu, ne bi bili u ovoj situaciji, da su pobijedili na izborima, ne bi bili u ovoj situaciji. HDZ je izgubio izbore i nakon toga je  sklepao većinu s Mostom i čim u tim odnosima nije funkcioniralo, došlo je do ove situacije. Mislim da nemaju nikakve šanse da skupe većinu, ali će gnjaviti još neko vrijeme – zaključuje Pusić.

Laburistica Nansi Tireli smatra da je Karamarko trebao podnijeti ostavku kada se ukazala sumnja u neke koruptivne radnje.

– Povjerenstvo u tom trenutku ne bi imalo posla, do ovoga svega ne bi došlo, ne bi se osvećivali, ne bi tražili ostavku premijera Oreškovića i stvar bi išla dalje. Mi smo izgubili sve ovo vrijeme u treniranju osobnog ega i mislim da je povlačenje s mjesta prvog potpredsjednika došlo kasno i da je to samo spašavanje njegove vlastite glave, vlastite savjesti, a moždan i daje poruku Povjerenstvu koje treba biti u podne, tih još nekih 14,15 sati, otkad je sinoć najavio ostavku do danas, da ipak odluka Povjerenstva bude na nekom drugom tragu – drži Tireli.

Karamarkova ostavka, dodaje, ne znači ni za Hrvatsku ni za ikoga od građana i zastupnika apsolutno ništa.

– Ostavka znači nešto isključivo njemu, znači da se točka o izglasavanja povjerenja njemu, koja je najavljena za sutra kao deveta točka dnevnog reda, neće dogoditi jer je nepotrebna i mislim da je to jedina istina u ovom trenutku koja apsolutno nema veze s dobrobiti Hrvatske, nema veze sa svime onime što su HDZ, Domoljubna koalicija i Most zagovarali nego ima veze isključivo s osobnim problemom, da Karamarko koliko-toliko u svemu ovome ostane zaštićen i da se o njemu javno ne govori – zaključila je Tireli.  

>> Juhas: Manjine će glasovati za opoziv premijera Oreškovića

>> Sjednica Vlade u petak, iz Banskih dvora objasnili zašto je odgođena

Komentara 25

LI
Livi
11:14 15.06.2016.

Boze, koliko prodavaca magle i licemjera medu hr. politicarima! Kad je ta Pusicka davala svom bratu novac, sve je bilo u redu. Mediji sutili. Kad je Segon, zamjenik ministra financija, dobio kredit od 31 milijuna po najpovoljnijim kamatama, mediji ii kolaicijski partneri su sutili, iako ga je i Povjerenstvo osudilo. Dokle god u Hrvatskoj vrijede dvostruka mjerila u medijima, politici i pogotovo u sudstvu, naivnom hrvatskom narodu nema napretka. Kad ce "iskreni" i neiskvareni Hrvati uvidjeti provjerljive cinjenice, da su svi profesori fakulteta, svi suci ostali oni isti ili njihova djeca koji su komunistick sistem kovali u zvijezde!

Avatar navijač
navijač
11:12 15.06.2016.

Karamarko je kriv što nije na izborima dobio barem 80. ruku i time počistio ove koji sad čiste njega, nek to bude škola svim predsjednicima hdz-a ubuduće. Sad jedna pusićka i tireli koje sve skupa nemaju 2% glasova ponovo obmanjuju javnost i šire laži.U glavnom opet kažem da je sve bolje od nehrvatske kukuriku koalicije.

ST
stefj
12:00 15.06.2016.

He, he, kao pitate nešto Bulja to ima isto smisla kao i kad pitate Stazića, Marasa ili Ćorića...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije