Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDINSTVEN STAV

Juhas: Manjine će glasovati za opoziv premijera Oreškovića

juhas
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.06.2016.
u 10:16

"Jedinstven je stav nas pet predstavnika nacionalnih manjina"

Saborski Klub nacionalnih manjina sastao se u utorak i odlučio da će glasovati za opoziv premijera Tihomira Oreškovića, kad god ta rasprava došla na red. Naime, stalno se nagađalo da će ta rasprava biti u četvrtak, kako bi se izbjegla rasprava o opozivu prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, no ako on doista danas podnese ostavku, kako je najavljeno, nema potrebe za žurbu s raspravom o opozivu premijera. Ta rasprava mora se dogoditi u roku od 30 dana od podnošenja prijedloga za opoziv, a danas je tek sedmi dan. Jedino Vlada mora požuriti, jer ona ima rok od osam dana za očitovanje o opozivu premijera.

– Mi smo se jučer našli i dogovorili smo se, jedinstven je stav nas pet predstavnika nacionalnih manjina, koliko nas je ostalo u klubu i dogovorili smo se što ćemo i kako dalje. Izglasat ćemo nepovjerenje premijeru Oreškoviću, to će biti prvi potez, prvi korak, a onda ćemo vidjeti kako će se situacija dalje odvijati i onda ćemo dalje razgovarati – kazao je jutros u Saboru zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas.

Upitan hoće li dati potporu HDZ-ovu kandidatu na mandatara Zdravku Mariću, Juhas odgovara da su oni oduvijek tvrdili da "nacionalne manjine mogu biti jamac stabilnosti Vlade".

– Ali tu naglašavam Vlade i u tom smjeru ćemo mi ići – tvrdi Juhas. To, dodaje, ne znači da su manjine sklone surađivati s Domoljubnom koalicijom ni da trebaju formirati tu Vladu, nego da trebaju biti stabilizirajući faktor nečega što se formiralo. Na pitanje što misli o Mariću, uzvraća kako je malo država u svijetu koje imaju i premijera i mandatara iz iste političke grupacije.

Još ne zna kako će se manjine postaviti ako baš oni budu prevaga za potrebnu većinu. Trebaju, dodaje, vidjeti kako će se situacija odvijati.

– Razgovarali smo o tome kako treba poslušati glas javnog mnijenja koje je apsolutno većinom za nove izbore – pojašnjava Juhas.

Upitan što misli o najavi Karamarkove ostavke u Vladi, odgovara da se prečesto "loptica prebacuje na predstavnike nacionalnih manjina".

– To su problemi velikih stranaka, to je problem HDZ-a, Mosta i ne bismo se u to puno petljali – zaključio je Šandor Juhas.  

Komentara 32

ĆA
ćaćaća
10:33 15.06.2016.

sve koji podupiru sdp.ove čit. sdss.ove ideje sdp će dobro nagraditi našim novcima..

ZE
zeljkofukic
10:41 15.06.2016.

ovo je Hrvatska i neće manjine odlučivati tko će njome vladati!!

SA
sanja5x
10:43 15.06.2016.

ako su ovi protiv Oreškovića? onda je jasno da je čovjek potpuno ispravan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije