Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proračun 2015.

Brodogradnji 100 milijuna manje, a gubi i štedljivi Kotromanović

kotromanović
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
12.11.2014.
u 23:23

Nominalno je najveći dobitnik Mirando Mrsić, a najveća gubitnica Milanka Opačić, ali samo na papiru

Većina ministara iduće godine imat će “tanje” proračune u svojim ministarstvima. Bez obzira na njegovo veliko negodovanje u javnosti, u 2015. godini ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar morat će uštedjeti 313 milijuna kuna – proračun mu je smanjen s ovogodišnjih 11,76 na 11,45 milijardi kuna. Još je veći gubitnik ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji će iduće godine imati 13 posto manji proračun, gubi 167 milijuna kuna. Subvencije za brodogradnju smanjuju se za 100 milijuna kuna, a Vrdoljak će štedjeti i na plaćama.

– Planiramo u 2015. na ukupnoj masi plaća uštedjeti 2,5 posto u odnosu na ovu godinu. Rezat ćemo i materijalne troškove, ali o detaljima vam ne možemo govoriti – rekao nam je glasnogovornik Ministarstva gospodarstva.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Iako poznat kao štedljiviji ministar, Ante Kotromanović ponovno će morati pronaći dodatne uštede od 142,5 milijuna kuna, koliko mu se smanjuje proračun Ministarstva obrane iduće godine. Ministar Ranko Ostojić u sustavu MUP-a morat će troškove srezati 2,5 posto.

Među dobitnicima je ministrica Anka Mrak Taritaš. Ministarstvo graditeljstva imat će 17 posto veći proračun, a razlog su troškovi sanacije šteta na poplavljenim područjima. Nominalno je najveći dobitnik Mirando Mrsić, a najveća gubitnica Milanka Opačić. Ali samo na papiru jer 1,7 milijardi kuna, koliko Mrsić dobiva, a Opačić gubi, zapravo je tehničke prirode: novac za isplatu dječjih doplatka iduće godine samo će se “preseliti” iz Ministarstva socijalne politike i mladih u proračun Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Ukupni rashodi za socijalnu skrb ostat će isti kao i ove godine.

>> Ne ostvare li se planirane uštede, Vlada će rezati plaće državnim službenicima

>> Podnijeti ostavku znači predati se, a ja nisam čovjek koji se predaje

Komentara 12

Avatar slaven00
slaven00
06:19 13.11.2014.

Moglo bi se sasvim ok ustedjeti ukidanjem ministarstva branitelja.

AU
autoritet
01:32 13.11.2014.

Bivši ministar ove vlade je zaboravio da godina ima 12 mjeseci! Da, Milanovićev najdraži ministar Jovanović je isplanirao proračun za 11 mjeseci, a mi tu ozbiljno raspravljamo o planu Kukuriku vlade za sljedeću godinu.

DU
Deleted user
08:01 13.11.2014.

Gubitni? Najveci gubitnici smo mi, papani koji ih trpimo.... jos od 90-ih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije