Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tranzicijski kamp

Brod se priprema za prihvat izbjeglica, Brođani podijeljeni

izbjeglice
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
13.10.2015.
u 22:45

Dok dio građana govori kako ljudima u nevolji prema pomoći i kako će Brod opet pokazati svoje srce i dušu, isto kako je to učinio u Domovinskom ratu, drugi pozivaju na prosvjede

U Slavonskom Brodu bit će organiziran zimski tranzicijski kamp za prihvat izbjeglica s Bliskog istoka koje ulaze u Hrvatsku. Ta je lokacija odabrana kao najpovoljnija iz nekoliko razloga, od kojih je najvažniji što ondje postoje dva čvrsta grijana objekta, ali i činjenica da se nalazi izvan grada te što u nju izravno vodi željeznička pruga koja bi omogućila brži transfer izbjeglica. Ministar Ranko Ostojić potvrdio je kako otvaranje centra u Slavonskom Brodu do daljnjega ne znači zatvaranje onoga u Opatovcu.

– Jedno vrijeme oba će kampa raditi paralelno, ovisno o priljevu izbjeglica iz Srbije. Vlakom će se sada izbjeglice direktno sa željezničkog kolodvora u Tovarniku prevoziti u Slavonski Brod – rekao je Ostojić. Brodski volonteri spremni su za pomaganje izbjeglicama. Kažu kako će im sada biti puno lakše, budući da se prihvatni centar nalazi u njihovu gradu. Građani su, međutim, podijeljeni. Dok jedni govore kako ljudima u nevolji prema pomoći i kako će Brod opet pokazati svoje srce i dušu, isto kako je to učinio u Domovinskom ratu, drugi pozivaju na prosvjede.

– Sramota je ovo što nam rade. Umjesto umjesto razvoja industrije, dovode nam izbjeglice – rekao je jedan Brođanin. Budući prihvatni centar prostirat će se na 80.000 četvornih metara Inina skladišta, gdje će se uz čvrste objekte podignuti i grijani šatori ili kontejneri. – Ako tranzitni centar uistinu bude organiziran u našem gradu, sve ćemo poduzeti da ta odluka ni na koji način ne ometa normalno funkcioniranje grada – kaže gradonačelnik Mirko Duspara, koji je jučer progovorio i o mogućim problemima. Prije svega, Industrijska zona Bjeliš, na čijem će se području nalaziti tranzitni centar, nalazi se uz samu Savu te je lani bila izložena poplavama. Usto, zbog radova na izgradnji podvožnjaka, kolosijek koji vodi u zonu bit će izvan upotrebe od 15. studenog do 15. prosinca, a mogući prijevoz izbjeglica autobusima dodatno bi bio otežan. Neovisni analitičar Zoran Grgić upozorio je, pak, na sigurnosni problem. Naime, prije nekoliko je godina upravo na tom području zabilježeno curenje amonijaka, kojeg ondje ima više od 40 tona, na području namjerno raketiranom u Domovinskom ratu. Zbog toga je taj dio grada bio evakuiran, a sada to ne bi bilo moguće.

– Hladnjača na Bjelišu jedan je od najvećih spremnika amonijaka u Europi. U njezinoj neposrednoj blizini nalazi se i Inin spremnik goriva, ali i eksplozivna količina brašna u silosima – upozorava Grgić. Na hitnoj sjednici županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje zaključeno je, pak, kako je predložena lokacija neprikladna za prihvat izbjeglica jer se tu nalazi industrijska zona u čijem sklopu djeluje prehrambena industrija "Vindon" i pogon hladnjače voća i povrća, što smatraju sanitarno i zdravstveno opasnim i neprihvatljivim. Usto, Inino skladište na Bjelišu još uvijek koristi cjevovode kojima se distribuira gorivo putem riječnih tankera. U međuvremenu, značajan priljev izbjeglica u Hrvatsku ne jenjava. Od početka izbjegličke krize pa do danas u 12 sati u našu je zemlju ušlo je više od 168 tisuća izbjeglica.

>> Kotromanović otkrio hrvatski plan ako Njemačka prestane prihvaćati izbjeglice

Komentara 27

DU
Deleted user
23:29 13.10.2015.

Treba ih dalje usmjeriti domacici Merkel koja ih je pozvala. Imamo mi dovoljno svojih problema I sirotinje o kojima bi se prvo trebali pobrinuti.

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
23:10 13.10.2015.

Drugovi na mala vrata u dogovoru s Njemačkom ovdje rade divovski hot-spot za 2 milijuna ljudi. Slavonski Brod je samo prvi korak, a evidentno je da će gotovo sve lokacije biti upravo u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, da se ne bi, jelte, inkomodiralo one rijetke krajeve gdje su na vlasti HNS i SDP. Zašto ne otvaraju centar u Međimurju, koje je idealna lokacija: blizina Slovenije i Mađarske, najkraći put prema Njemačkoj? Ako padne Slavonski Brod, past će i cijela Hrvatska u kalifat.

AU
autoritet
00:50 14.10.2015.

Hrvate iz Slavonije - islamiste u Slavoniju! Glasajte za Milanovića i Matića ako vam se sviđa ovaj program.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije