Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PROBLEMI ZA VLADU

Branitelji očekuju 7 posto dionica HEP-a

19.09.2016., Zagreb - Zupanijski sud, dolazak Josipa Klemma na sudjenje zbog optuzbi za utaju poreza.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
04.01.2017.
u 10:45

Čelnici veteranskih udruga očekuju da će Plenkovićeva Vlada prijenosom dionica u braniteljski fond dokazati da skrbi o toj populaciji

Korist od najavljene prodaje 25 posto HEP-a očekuju i hrvatski branitelji. Iako to od 2010. nije zakonska obveza, nego tek mogućnost koju Vlada ima na raspolaganju, čelnici braniteljskih udruga očekuju da će Andrej Plenković, za razliku od Zorana Milanovića, prijenosom HEP-ovih dionica u Fond hrvatskih branitelja pokazati pozitivan odnos prema braniteljima.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm traži i da se prijenos dionica privatiziranih tvrtki vrati kao zakonska obveza.

– Braniteljima je dosta obećanja. Bilo bi dobro da se zakonom vrati tih sedam posto. Ovako ovisimo o obećanjima političara, branitelji moraju moliti za svoja prava. Vrati li se takva odredba u zakon, više nitko neće moći reći, “e, sada branitelji slušaju pa ćemo im nešto dati” – kaže Klemm.

Dodaje i kako HDZ sada, dok je na vlasti, ima prigodu dokazati proklamiranu skrb za braniteljsku populaciju. Prijenos dionica HEP-a u Fond branitelja očekuje i Josip Đakić, predsjednik Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata i HDZ-ov saborski zastupnik.

– Nadam se da će se od prodaje HEP-a izdvojiti sedam posto za branitelje, a očekujemo i prijenos dionica ili novca od privatizacije Croatia osiguranja, u kojem država još ima 28 posto udjela, a branitelji nisu dobili ništa – kazao nam je Đakić.

Upozorava da bi, ne poduzme li Vlada ništa, u pitanje mogla doći opstojnost braniteljskog fonda, iz kojega se stipendiraju djeca poginulih branitelja. Ne misli, međutim, da bi Vladu na to trebalo obvezati zakonom.

– Takav zakon bio je potreban za one koji nisu razumijevali potrebe hrvatskih branitelja, no oni su prošlost.

Vlada i bez toga može pokazati dobru volju, brigu i skrb za branitelje. Nadam se i vjerujem da će se to i dogoditi, da ćemo naći najbolje rješenje – kaže Đakić.

Potvrdio je da o prijenosu dionica privatiziranih tvrtki namjerava razgovarati s resornim ministrom Tomom Medvedom, kao predstavnik saborskog Odbora za veterane u Fondu branitelja.

Od kada je 2003. osnovan, zamišljeno je da će se braniteljski fond puniti dionicama privatiziranih javnih poduzeća.

U Fond je preneseno po 7% HT-a i Ine, a baš je prodaja braniteljskih dionica MOL-u omogućila da postane najveći pojedinačni vlasnik u Ini. 

>> Martina Dalić odgovorila na pitanje hoće li Most blokirati prodaju četvrtine HEP-a za kupnju Ine

Komentara 162

DU
Deleted user
10:59 04.01.2017.

U Fond je preneseno po 7% HT-a i Ine, a baš je prodaja braniteljskih dionica MOL-u omogućila da postane najveći pojedinačni vlasnik u Ini. I Đakiću danas nije nimalo neugodno tražiti isto i od HEPa? Žalosno...

Avatar petruserectus
petruserectus
11:01 04.01.2017.

Može, vratit im treba 7% od INE, ali neka oni vrate onda 2 milijarde kuna koje su dobili prodajom istih. Drugovi branitelji, malo li je to što sve dobivate?! Dajte malo radite negdje. Nađite si posao i izliječite od frus.tracija. Rad oslobađa.

Avatar Marceluswallace
Marceluswallace
11:02 04.01.2017.

Ovo je fakat previše, pa do kad i koliko, dali među tim udrugama postoji netko pametan da im veli da sebi rade užasan PR sa ovakvim nastupima, ispada da im je samo i jedino stalo do love, država treba skrbiti ali ovo izgleda kao guljenje kože....nevjerojatno, a ako netko misli da ovo dolazi od neojugoslavena neka pročita prošle postove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije