Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2. sinoda Zagrebačke nadbiskupije

Događaj stoljeća! Bozanićeva Sinoda ima više tema nego II. vatikanski koncil

josip bozanić
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 16:47

Osnovni problem koji vjernici iznose odnosi se na nepoznavanje crkvenoga nauka vezanoga uz poteškoće rastave braka

Događajem stojeća mogla bi se nazvati Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije, koja će gotovo nakon stotinu godina simbolički započeti ove nedjelje u svim župama Zagrebačke nadbiskupije čitanjem pisma (umjesto homilije) nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića, odnosno službeno 8. prosinca euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali te prvim zasjedanjem 9. i 10. prosinca u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu s temom „Crkva zagrebačka u djelu evangelizacije“.

Na Sinodi će biti oko 200 sudionika, mahom vjernika laika, ali i pomoćni biskupi zagrebački, svećenici dekanata, predstavnici redovničkih zajednica, koje očekuju još tri zasjedanja tijekom 2017., a završno bi zasjedanje trebalo biti točno za godinu dana.

Kardinal Bozanić Sinodu je najavio još 10. veljače 2002., a posljednja Sinoda održana je 1925. za nadbiskupa dr. Antuna Bauera, dok je tijekom 900 godina od postojanja Zagrebačke nadbiskupije održano 30 biskupijskih sinoda, pa su u Drugu sinodu Zagrebačke nadbiskupije u ovome trenutku uprte oči cijele zagrebačke Crkve.

– Pripremno razdoblje Druge sinode službeno je završeno, a odvijalo se u dva dijela.

U prvome su prikupljeni i obrađivani prijedlozi svećenika, redovnika i vjernika laika o temama i pitanjima o kojima bi Sinoda trebala raspravljati, a u drugome dijelu o prikupljenim se prijedlozima raspravljalo na svim razinama naše mjesne Crkve.

Na taj su način u pripremu Sinodu uključeni svi vjernici naše nadbiskupije – kaže pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. Borna Puškarić, dodajući kako je u Tajništvo Sinode pristiglo 2499 zapisnika, koji su nakon detaljne obrade i analize rezultirali brojem od 66 sažetaka o različitim temama nadbiskupijskoga savjetovanja, što je temelj za izradu radnog dokumenta Sinode.

U listopadu 2015. objavljen je Radni dokument Druge sinode, koji otkriva neke teme koje će se obrađivati, poput problema vjeronauka, nove evangelizacije, obitelji, razvedenih brakova, pa na Kaptolu u šali kažu da Sinoda ima više tema od Drugog vatikanskog koncila.

– Osnovni problem koji vjernici iznose u predsinodskim raspravama odnosi se na nepoznavanje crkvenoga nauka vezanoga uz problematiku rastave braka, a posebno na nemogućnosti pristupanja sakramentima i kumovanja rastavljenih i ponovno civilno vjenčanih osoba – piše u Radnom dokumentu, koji dodaje kako rastavljene osobe trebaju biti uključene u život župe pa im je potrebno pružiti pomoć, posebice u odgoju djece.

Obrađivat će se, npr., i utjecaj sljedbi i novih religijskih pokreta nadahnutih „istočnjačkim svjetonazorom od joge preko transcendentalne meditacije do raznih okultno-ezoterijskih praksi“, za koje Radni dokument kaže kako „većina vjernika zna vrlo malo o ovoj temi“, pa su „često znatiželja, a onda zdravstvene poteškoće i duhovne krize presudni za utjecanje vjernika raznim iscjeliteljima i magiji, pa i vjerovanjima koja se takvom praksom promiču“.     

>> Biskupska sinoda: Homoseksualce treba prihvatiti

Komentara 8

AN
anesinko11
16:52 01.12.2016.

Otvoren je žiro račun za donacije da se autora ovog članka skine s heroina i ostalih supstanci koje očigledno koristi. Događaj stoljeća? Brate skini se s kreka

BO
Bogodol
18:38 01.12.2016.

Nisi Ti vjernica za koju se predstavljaš, ti znaš da se sustav naj bolje ruši iznutra te se zato i predstavljaš da si vjernica jer da si vjernica ne bi tako ružno govorila o Kardinalu, o svećenicima i časnim sestrama. Ako si iskrena (dajem glavu da si podla i zla) i ako imaš kćer ili sina daj ih u svećenike ili časne sestre pa da voze mercedese.

PR
pritiskovic
20:42 01.12.2016.

Vijesti za zidne novine...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije