Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ dobio spor

Blagajnicu Pavošević neće vratiti na posao

Branka Pavošević
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
04.11.2016.
u 08:36

Branka Pavošević tvrdila je da je u HDZ-u dobila nezakonit otkaz

HDZ definitivno ne treba vratiti Branku Pavošević, suoptuženicu Ive Sanadera u slučaju Fimi medije, na radno mjesto stranačke tajnice za financije. U sudskim postupcima vođenim sve do Vrhovnog suda utvrđeno je da joj je HDZ 8. rujna 2011. ugovor o radu zakonito otkazao, a Ustavni sud nije našao opravdanim njezine ustavnopravne prigovore čime su iskorištene sve mogućnosti traženja pravde u Hrvatskoj. Sada preostaje sud u Strasbourgu.

Konačnu odluku u korist HDZ-a jednoglasno je donijelo šesteročlano vijeće Ustavnog suda kojim je predsjedala Ingrid Antičević Marinović, koja je prije nego je postala sutkinjom bila istaknuta članica SDP-a. U sudskom vijeću bio je još jedan bivši član SDP-a, Mato Arlović, ali i bivši član HDZ-a Davorin Mlakar te još Snježana Bagić, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović.

Pavošević je ostala bez posla kad je HDZ-ovom sistematizacijom poslova 2011. ukinuto radno mjesto tajnika za organizaciju, a na drugim je poslovima nisu mogli zaposliti jer su bila popunjena. HDZ se pravdao i da, kao politička stranka s malim brojem zaposlenika, nije mogao obrazovati Pavošević za neko drugo radno mjesto jer se bave isključivo političkom djelatnošću, s čime se složio i Vrhovni sud.

U toj presudi navodi se da poslodavac ima pravo dati poslovno uvjetovani otkaz kad za to ima opravdani razlog zbog gospodarskih, tehničkih i organizacijskih razloga te je stoga i konkretni HDZ-ov otkaz ugovora o radu bio dopušten.

Pavošević se žalila da HDZ kao pravna osoba sa 64 stalna zaposlenika koja dobiva sredstva iz državnog proračuna ne može biti stranka s malim brojem zaposlenih, ispod 20, te da je stoga po Zakonu o radu bio obvezan zaposliti je na drugim poslovima.

Spomenula je i da se u ugovoru na temelju kojeg je bila šefica računovodstva HDZ ionako obvezao rasporediti je na odgovarajuće radno mjesto na neodređeno vrijeme. Međutim, Vrhovni sud ističe da tužbeni zahtjev nije postavljen tako da se traži ispunjenje te obveze.

Ustavni sud nije ulazio u tumačenje i primjenu prava jer sudske odluke ne ukazuju na arbitrarnost, dostatno su obrazložene i pozivaju se na relevantnu sudsku praksu. Zadaća Ustavnog suda nije da preuzme ulogu sudova, koji su prvi pozvani interpretirati zakone, standardan je zaključak.

>> Bivša blagajnica HDZ-a u manje od mjesec dana dobila trećeg odvjetnika

Ključne riječi

Komentara 9

MA
MarioG
09:05 04.11.2016.

Naš zakon o radu je katastrofa. Poslodavac MORA zadržati radnika pa makar bio fikus u firmi, koji si ni za hladnu vodu ne zaradi.

Avatar maskmaker
maskmaker
09:33 04.11.2016.

Da imamo pravosuđe---Ali imamo pravo suđe i to jako zaprljano.

MB
mr_brown
08:45 04.11.2016.

zločinačka d.o.o svi na slobodi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije