Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahtjev reformista

Bjeliš: Ne mora svaka sredina imati sveučilište

Aleksa Bjeliš
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
13.10.2014.
u 14:00

Dopusnica 
- Sveučilište Sjever trenutačno pohađa oko tri tisuće studenata

Država mora biti vlasnik Sveučilišta Sjever i potpuno ga financirati, kao i sva ostala sveučilišta u državi. Drže to u Narodnoj stranci – reformisti koja će kroz desetak dana u Sabor uputiti i svoj zakonski prijedlog prijenosa osnivačkih prava spomenutog Sveučilišta s gradova Varaždin i Koprivnica na državu.

– To što se događa sa Sveučilištem Sjever nacionalna je sramota. Varaždin i Koprivnica dali su prostor, djelomično financiraju Sveučilište, a djelomično to čini država. No stalno se prijeti ukidanjem proračunskih sredstava, neizdavanjem dopusnica – napominje saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević. Podsjetimo, Sveučilište Sjever nastalo je spajanjem Medijskog sveučilišta i varaždinskog Veleučilišta.

Postupak akreditacije

– Sveučilište Sjever privatno je sveučilište. Dobili su privremene dopusnice za rad koje su istekle u lipnju i sad trebaju ishoditi trajnu dopusnicu, a ako je dobiju, tada podliježu postupku akreditacije koji će se provesti na proljeće sljedeće godine – objašnjava pomoćnica ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje Sandra Bezjak i dodaje da, budući da je Sveučilište Sjever privatno, trebaju ga financirati vlasnici.

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL (na fotografiji: Natalija Martinčević)

Da je to Sveučilište nužno transformirati i financirati ga iz državnog proračuna, drži rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković. – Sveučilište se financira sa 17 milijuna kuna, od kojih otprilike deset milijuna daje država, a ostatak grad Koprivnica. Za ovaj dio Hrvatske Sveučilište Sjever od iznimne je važnosti. Prosjek visokoobrazovanih u cijeloj državi oko 17 posto, a u sjevernoj Hrvatskoj samo 10 posto. Cijela sjeverna regija nikada ranije nije imala sveučilište. I ljudi na sjeveru Hrvatske trebaju imati pravo na obrazovanje – kaže rektor Milković.

Milijuni za običan papir

Sveučilište pohađa oko tri tisuće studenata, a ako država postane vlasnik, do 2020. moći će se školovati gotovo pet tisuća studenata. No, u akademskoj zajednici mnogi dekani i profesori drže da Hrvatska ima previše sveučilišta, što slabi kvalitetu nastave, ali i istraživanja. Jedan od njih je i bivši rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Aleksa Bjeliš.

– Koprivnica je 4 milijuna kuna platila jedan običan papir umjesto da je tim novcem financirala sedam ili osam doktora znanosti. Mogla je pokriti četverogodišnji ciklus njihova istraživačkog rada i onda s njima osnovati studije koji su tom kraju potrebni – studijski program prehrambene ambalaže i prehrambene tehnologije. Zagrebačko sveučilište bilo im je spremno pomoći – kaže Bjeliš, zaključujući kako danas mnogi u lokalnim sredinama misle da moraju imati sveučilište.

>>Martinčević predlaže da se zastupnici u Sabor biraju po istom principu kao zastupnici za EU parlament

>>Hrvatska je dobila novih 219 doktora znanosti i umjetnosti

Komentara 16

AC
acer7
14:52 13.10.2014.

Sveučilište Sjever služi da se tamo zaposle podobni profesori. Studenti koji pohađaju ionako su predodređeni za puno slabiju poziciju na tržištu rada. Taj fakultet doslovno ne vrijedi.

SB
Sinisa_Bosanac
15:32 13.10.2014.

Gradovi Koprivnica i Varazdin nisu osnivaci sveucilista. Osnivac sveucilista je tvrtka media uni d.o.o. O sveucilistu sam dosta pisao i razglabao te sam inicirao i tematsku sjednicu gradskog vijeca na tu temu. Na toj sjednici nikakvih konkretnih odgovora na mnostvo pitanja oko zakonitosti i oko toga sto su gradjani Koprivnice platili i dalje placaju jer Varazdin u zadnjih dvije godine nije ulozio niti kunu nisam dobio. Sad ostaje pitanje ako je nesto osnovano na rubu zakona a mozda je taj rub i prijedjen moze li drzava to preuzeti? Jer ovo bi bio jedinstveni slucaj da fimu koja je bila vlasnistvo EPH na kraju preuzme drzava. O studijima koji se odvijaju te o potrebitosti novinara i menadjera u novinarstvu te medijskih dizajnera mogli bi raspavljati no vjerojatno ce veliki broj studenata zavrsiti na zavodu za zaposljavanje bez neke mogucnosti da se zaposle ali i bez strucnih znanja koja su danas potrebna. A kako i bi kad ima nekolicijna predavaca koji su u stvari ucitelji razredne nastave ( Breslauer, Samoborec)

LE
leostroj
16:24 13.10.2014.

Sveucilisni centar Varazdin ima puno bolje smjerove nego centar u Koprivnici. U vz-u ima smjer gradevine, strojarstva, sestrinstva i elektrotehnike, koji su prijeko potrebni u tom dijelu Hrvatske te i firme stipendiraju studente i po zavrsetku studija imaju osiguran posao u struci. A smjerovi u Koprivnici u totalni promasaj, novinarstvo, menadzmenti u poslovanju i medijski dizajn, uopce nemaju svoju perspektivu po zavrsteku te ce zavrsiti na birou.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije