Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inspektori rada češljaju tvrtke

Bivši radnici terete Ferenca Mesznera: Otpustio nas je, nije platio, ali je osnovao novu tvrtku

nezaposleni
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
24.10.2016.
u 19:50

Bivši zaposlenici na birou su ugledali oglas za posao u Bio Life Internationalu, tvrtki Ferenca Mesznera. Opet traži radnike u pozivnom centru

Njih četvero prestalo je raditi 15. srpnja. Dobili su otkaz uz još 20-ak kolega kao tehnološki višak. Tvrtka Centar zdravlja d.o.o., obrazložio im je tada direktor Ferenc Meszner, ne može više poslovati u “prijašnjem opsegu zbog ekonomskih razloga”. Radnici u pozivnom centru u Osijeku nisu imali izbora.

– Nije nam do danas isplatio po 6300 kuna, koliko nam duguje za plaće za svibanj, lipanj i polovicu srpnja. A još od veljače nije nam uplaćivao ni doprinose – očajno je četvero bivših radnika (imena poznata redakciji). No, pravi šok uslijedio je kada su nedavno na birou ugledali oglas za posao u tvrtki Bio Life International, čiji je član uprave isti taj Ferenc Meszner. Tražio je ponovno radnike u pozivnom centru u Osijeku, otvorenom prije tri tjedna.

– Nas je otpustio i prevario pa je mirno osnovao drugu, sličnu tvrtku. Kako je to moguće? – pitaju se.

Nova tvrtka poziva građane širom Hrvatske na prezentacije zdrave hrane. Zaposlenici Centra zdravlja nudili su besplatne preglede. – Zvali smo isključivo starije od 45 godina i pozivali ih na besplatne medicinske pretrage. Kada bi došli na pregled, nudili su im se na prodaju madraci, pročišćivači vode i posuđe, za 10.000 kuna – kažu nam. Naši sugovornici radili su u pozivnom centru, u prosjeku, godinu i pol. – Prva tri mjeseca radila sam na ugovoru za probni rad, koji je produljivan tjedan za tjednom. Dobivala sam stotinu kuna na ruke za dan – navodi jedna bivša radnica. Prijavljena je kasnije bila, kao i ostali, na minimalac.

Kada smo pokucali na vrata Bio Life Internationala, zatekli smo u uredu, uz nove radnike i – inspektore rada. Direktor je, rekli su nam, u Mađarskoj, trebao bi doći u utorak. U Inspektoratu rada i službeno su nam potvrdili da traje nadzor nad Centrom zdravlja.

– Zaprimili smo i prijavu kojom se upozorava na nezakonitosti u primjeni propisa o radnim odnosima i kod poslodavca Bio Life International d.o.o., u kojem je također odgovorna osoba Ferenc Meszner – navodi Ilija Tadić, ravnatelj Inspektorata rada. Inspektori su dužni i donijeti rješenja o, skraćeno, “privremenom osiguranju naplate pljenidbom” i blokadom računa. Učinili su to još ranije zbog neisplate plaće za srpanj i svibanj za 43 radnika Centra zdravlja te dugovanja lipanjske plaće za 56 zaposlenika.  

>>Finska počinje dijeliti 560 eura mjesečno svojim stanovnicima

Komentara 3

OS
osica
20:08 24.10.2016.

Plaća li itko radnike u Hrvatskoj a da ih ne iskoristi. ? Slična priča danas u medijima i za ugositeljske firme diljem obale od "Istre do Prevlake" radi i ne pitaj za plaću. jadni Slavonci i na kraju sezone idu u Slavoniju bez zarađenih kuna. U Slavoniji isto. Što im preostaje osim autobusnog kolodvora, a mi se čudimo "što nam mladi odlaze" ? Oh inspektori kasnite bar koju godinu ili nekoliko mjeseci. No ne krivm vas već Mrsu koji vas je zdrobio do neprepoznatljivosti kad inspektore " malo simo malo tamo",pa običan čovjek u potrebi ne zna gdje ste . Nema telefona, nemate se kome javiti, pišite prijave za nečije ladice. Grozno, "p s . laju karavane prolaze Nova tvrtka za 10 KN,(još troškovi oko 8ooKN) a možeš ih osnovati s onim što ne platiš ljude ma stotinu u tjednu. Statistika broji imamo svaki dan više tvrtki. Što rade, ma koga briga. Forma iznad sadržaja.

BJ
Bjelovar112
19:56 24.10.2016.

U Osijeku se sve moze i pojedinci iz Osijeka pokusavaju se tako ponasati i van Osijeka no uskoro bivaju otkriveni a biti ce i privedeni ukoliko zakon bude isti za sve .

DU
Deleted user
06:59 25.10.2016.

E pa ovo je dobar primjer demografske politike u RH. Ljudi ostanu bez radnog mjesta i plaće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije