Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beskrajna recesija

BBC o teškom stanju u Hrvatskoj: I najtrezveniji žele 'potegnuti' rakiju

rakija
Foto: Borna Filić/PIXSELL
30.09.2014.
u 14:22

– Još uvijek smo u procesu pripreme dokumenata koji će nam omogućiti korištenje strukturalnih fondova od Europske komisije – kazao je Ivo Friganović

Britanski BBC u analizi teškog gospodarskog stanja u Hrvatskoj, nešto više od godine dana nakon ulaska u Europsku uniju, piše da se čini neizbježnim da će naša zemlja u 2015. godinu ući nakon šest godina neprekinute recesije.

Slikovito opisuju slavlje ulaska Hrvatska u EU uz vatromet i Odu radosti, no i napominju kako dobro raspoloženje nije dugo trajalo. "Država je zapela u, čini se, beskrajnoj recesiji, koja će i najtrezvenijeg Hrvata staviti u iskušenje da potegne čašicu rakije", piše BBC. Smatraju da te biti težak zadatak izlazak iz recesije te dodaju kako su tijekom prošlih mjeseci analitičari pisali o mogućnosti da će EU i MMF Hrvatskoj ponuditi program pomoći.

Rezovi i poticanje poduzetništva

"No to će ovisiti o dubokim rezovima u javnoj potrošnji i poticanju poduzetništva", piše se u tekstu BBC-ja. Autor smatra da će do dubokih rezova teško doći u godini prije parlamentarnih izbora. "Iako članstvo u Europskoj uniji teoretski donosi pristup različitim fondovima za male i srednje poduzetnike, dolazak do novca može biti veliki izazov", piše u tekstu.

– Još uvijek smo u procesu pripreme dokumenata koji će nam omogućiti korištenje strukturalnih fondova od Europske komisije – kazao je Ivo Friganović, viši direktor za inovacije u Vladinoj agenciji HAMAG-BICRO te dodao da se tu govori o oko "milijardu eura godišnje". – To će otvoriti mnogo snažnije financiranje za razvoj proizvoda u malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj – kazao je Friganović.

"Nismo se dovoljno pripremili"

Autor piše da stanovnici u Hrvatskoj nisu imali prevelika očekivanja od ulaska u EU zbog dugog pristupnog procesa, a financijska kriza koja je poharala Europu samo je najoptimističnije ostavila u uvjerenju da će članstvo biti lijek za sve hrvatske ekonomske probleme.

Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova, pokušao je ipak obraniti hrvatski ulazak u EU činjenicom da se izvoz u države članice u prvoj godini povećao za 15 posto. –- Napokon smo postali dio zajedničkog tržišta sa svim slobodama – rekao je Marušić i dodao kako mu poslodavci govore da su vrlo optimistični i već osjećaju korist, kao što je lakše poslovanje nego što je bilo prije ulaska u EU. – Nismo se dovoljno pripremili da bismo bili ekonomski konkurentni na zajedničkom tržištu – priznaje Marušić te dodaje kako teško pronalazimo ravnotežu između proračunske discipline i štednje s jedne strane i rasta s druge. – U prošlosti smo imali prilično neodgovorne ekonomske politike. No, europski semestar vrlo je dobar instrument za discipliniranje – rekao je Marušić.

>>Američki veleposlanik: Hrvatska je partner i saveznik SAD-u

>>Mimica bez strasti i kontroverznih odgovora prošao saslušanje u Europarlamentu

Komentara 26

NO
nonoinoq
14:37 30.09.2014.

U kolovozu je industrijska proizvodnja imala oštar pad od 4,7%, nema kraja ovoj recesiji, s ovom vladom sam tonemo i tonemo! Četiri godine će biti bačene u vjetar, zar smo zato birali Milanovića i kukurikavce, da bilježimo samo minuse iz godine u godinu? Zanimljivo, ostale države u Europi bilježe rast, ovo stanje u državi je jako depresivno.

M3
Miške 3
14:42 30.09.2014.

Taj novinar dečec Kristović ništa nezna, Niti tzv. stranim investicijam, niti posezanja za EU fondovima na mogu Hrvatrsku izvući kamo ju je gurnuo grabež društvene imovine, 270 milijardera, otuđenja sredstava za proizvodnju, deindustrijalizacija i totalna demoralizacija. Tim putem treba to vračati natrag i to je to. Sve ostalo je bla, bla, bla. Niti jedan kapitalista na zapadu nije dobio niti jedan $ badava, a kod nas cijeli proizvodni sistemi dati su za 1 knu pa potom oprost dugova.Banke sanirane novcem građana pa prodate uz gubitak 15 milijardi €, INA -MOL , Telekom i td. Kako bi moglo to bidi dobro. Još iste političke sranke koje su to napravile, su na vlasti.

M3
Miške 3
14:36 30.09.2014.

Neka se BBC podsjeti da kod njih svi potegnu za whiskyem u svako doba dana. Rugala se sova sjenici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije