navigacija Hrvatska 118
obišao i romsko groblje

Bandić u Jasenovcu: Hrvatska je umorna od podjela

Bandić je istaknuo kako danas u Jasenovac nije došao na komemoraciju jer će počast svim žrtvama ustaškog koncentracijskog logora odati 22. travnja, kada će biti održana državna komemoracija pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Spomen područje Jasenovac i romsko groblje Uštica obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je poručio da je Hrvatska umorna od podjela te da je u Jasenovcu bilo stratište tvornice smrti takozvane Nezavisne države Hrvatske.  

Bandić je istaknuo kako danas u Jasenovac nije došao na komemoraciju jer će počast svim žrtvama ustaškog koncentracijskog logora odati  22. travnja, kada će biti održana državna komemoracija pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

"Počast ću odati u skladu sa poštivanjem hrvatske države i procedure budući da se komemoracija odvija pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora 22. travnja. Ja sam legalist i legitimist i poštujem hrvatski Ustav", istaknuo je Bandić, koji je Jasenovac obišao sa suradnicima i ravnateljicom tog spomen područja Natašom Jovičić kako bi se uvjerio je li sve u redu sa uređenjem okoliša.

Zagrebački gradonačelnik novinarima je rekao da je jako tužan i nesretan - kao čovjek, Hrvat, antifašist i kao europejac. Ustvrdio je pritom da "ovo što se radi zadnjih tjedan ne služi na čast ni Hrvatskoj, ni malim liderima koji žive u sjeni svojih institucija i ne znaju kako će doći u eter nego podjelama". "Ja bih ih molio da nas toga klone. Hrvatska je umorna od podjela", poručio je Bandić.

Bandić je poručio da su hrvatski antifašizam, ideje radićevštine i starčevićanstva te Domovinski rat temelji hrvatske države.

"A ove marginalne skupine, bilo lijeve ili desne bih zamolio da se bave sami sobom ali da ne zamaraju hrvatske ljude i građane Republike Hrvatske. NDH je bila sve osim neovisna, hrvatska, demokratska i europska. A mi živimo pod ove dvije zastave - hrvatske bandijere koja je svetinja za hrvatsku domovinu i ove druge europske, kojoj smo od pamtivijeka težili. I sačuvajmo ove dvije bandijere", poručio je Bandić.

Jovičić je rekla da je zagrebački gradonačelnik prva osoba koja im je pomogla da se uredi spomen područje Jasenovac.

"Ministarstvo kulture nas naravno financira iz određenih izvora, međutim sve ovo što vidite od raslinja do asfalta, to je uredio Grad Zagreb i gradonačelnik", rekla je Jovičić.  

Bandić je zaključio kako 14 godina nitko nije htio urediti okoliš tog spomen područja pa je on prije tri godine na zamolbu  Jovičić dao nalog gradskim službama da se to uredi. "Djela govore više od riječi. Neka pokažu ovi koji dođu na komemoracije posebno, pod okriljem noći ili dana, što su oni učinili 14 godina da sačuvamo dostojanstvo ove tvornice smrti, ove crne mrlje na povijesti Hrvatske i hrvatskog čovjeka. Ne riječi, djela. I kada to budemo cijenili, ovoj zemlji će krenuti bolje", poručio je Bandić.

>>I danas nosimo to breme logora

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (5 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

69
Registracija
 • Zločinac_Tito

  17.04.2016 u 13:27h

  Hrvatska je umorna od komunizma i komunističkih zločinaca presvučenih i infiltriranih u sve spore društva.
  29 62% 18
 • inbox inbox

  17.04.2016 u 13:57h

  hrvatska je umorna od hrvatskih političara
  21 70% 9
 • stefj stefj

  17.04.2016 u 14:33h

  Eh, podjele forsira Milanović, jer inače nikada ne bi mogao prikupiti toliko glasova. Također, podjele pomažu strankama i skupinama tipa Most ili Bandić, jer oni skupljaju glasove razočaranih podjelama ili izborom jako lijevo protiv jako desnog... No kako se ljudi opet razočaraju izborom, tako te populističke stranke ili nakupine gube potporu. Ako se sjećate, hit su bili Laburisti s Lesarom, da bi sada ostali bez ijednog zastupnika da nisu išli sa SDP-om. Nakon toga, popularna je bila Holy, koja je sada daleko ispod 5% praga, a zadnje su popularni bili Mostovci, koji su pokupili gomilu glasova uglavnom s desnog spektra, a sad su jedva na iznad 5%... Do slijedećih izbora opet će se formirati netko takav treći, koji će pokupiti nešto glasova razočaranih...
  18 86% 3
 • neda.antic.121 neda.antic.121

  24.04.2016 u 18:32h

  Hrvatska je umorna od hercegovaca lopova ko ti Milane i tebi slicni,ki su sudjelovali u lopovluku a ima ih dosta,tako su doprinesli samo losem ugledu Hrvatske u EU i svitu.
  0 0% 0
 • dinarskivuk37

  18.04.2016 u 06:04h

  Bandido, Hrvatska je umorna od podjela, Kad bi vi komunisti, jugoslaveni priznali titova, partizanska zlocinacka djela kao sto je veliki broj hrvata, hjrvatica optuzijo tako zvne ustaske zlocine, onda nebi bilo podjela. Gospodo, partijasi, titovi proleteri konacno daj te odgovor?
  0 0% 1
 • babarogan

  17.04.2016 u 22:01h

  i kaj veliš..2.svjetsi se završio 2016 godine....a baš ste vi kamenjari neke pametnice
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare