Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Micanje gradonačelnika rušenjem proračuna

Baldasar i Križanec pali, Vlahušić na ledu, Bandić ipak preživio

Bandić, Baldasar
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/4
21.12.2016.
u 19:26

HDZ priprema teren za lokalne izbore. Srušili su splitski i sinjski proračun, planiraju i dubrovački

Dubrovački HDZ večeras će rušiti proračun gradonačelnika Andre Vlahušića iako je naputak središnjice stranke da se to ne radi zbog političke stabilnosti na lokalnoj razini. Unatoč takvoj poruci šefa stranke Andreja Plenkovića, ali i Predsjedništva stranke, u dubrovačkom HDZ-u kažu nam da oni najbolje poznaju situaciju na terenu te da nikako ne mogu podržati proračun koji je prenapuhan i predizborni.

– Imamo većinu u Gradskom vijeću, ali jasno smo se definirali kao oporba Vlahušiću. Moramo štititi Grad i ne možemo dopustiti da se i ovaj put dogodi kao prije prošlih izbora kada je Vlahušić gradskim novcem odrađivao svoju kampanju pa je pet milijuna kuna potrošio na mikroasfaltiranje, da bi se sve to raspalo nakon dva mjeseca – objašnjavaju nam u dubrovačkom HDZ-u.

Vlahušić kaže da mu proračun hoće rušiti “neodgovorni dečki iz HDZ-a” kojima ovo neće biti prvi put da postupaju protivno odluci vrha stranke.

– Ako se ne izglasa proračun, nemamo novca do kolovoza i svi dogovoreni projekti padaju u vodu. Ova ista ekipa već mi je rušila proračun za 2015. godinu zbog čega smo išli na prijevremene izbore na kojima su građani ponovno birali mene.

I sada hoće opet napraviti isto iako imaju većinu u Gradskom vijeću. Pa tko će glasati za njih? – komentira Vlahušić te dodaje kako se zbog novog zakona ne može ni kandidirati na izborima pa ne vidi razloga da podnese ostavku koju traže HDZ-ovci.

S druge strane zagrebački HDZ nije srušio proračun zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jer je poslušao naputak iz središnjice HDZ-a – a to je stav koji je vrh HDZ-a zauzeo otpočetka “zagrebačke krize” kada je šef gradskog HDZ-a Andrija Mikulić najavio da bi zagrebački HDZ mogao srušiti proračun i izbaciti Milana Bandića iz gradonačelničke fotelje uoči lokalnih izbora.

U Splitu je gradski HDZ postupio drukčije, odnosno nije spašavao proračun gradonačelnika Ive Baldasara, kao što ga neće spašavati ni u Sinju jer je HDZ i ondje oporba. Priča s detronizacijom Milana Bandića uoči lokalnih izbora otpočetka je bila prilično nemušta, a iza nje nije stao šef HDZ-a Andrej Plenković, upravo zbog te najave HDZ je sada u još nezgodnijoj situaciji jer je gradska vlast predvođena Bandićem prihvatila dva HDZ-ova amandmana na proračun u iznosu od 200 milijuna kuna.

Kao što je bilo nemušto rušiti Bandića uoči izbora, tako je i sada nemušto jer ispada da je Bandić “kupio” HDZ-ovce s dva amandmana, smatra dio naših sugovornika iz zagrebačkog HDZ-a. Iako je Plenković u Nedjeljom u dva rekao da će se prvo provesti anketa o tome koji HDZ-ov kandidat najbolje kotira za zagrebačkog gradonačelnika, a da će odluka o kandidatu biti donesena u svibnju,

Večernji doznaje da je HDZ već proveo anketu, a da su među anketiranim kandidatima navodno bili Zlatko Hasanbegović, Andrija Mikulić, Drago Prgomet... Naši izvori kažu da nijedan od anketiranih navodno nije ostvario bajne rezultate.

U vrhu HDZ-a samo su potvrdili da je anketa provedena, ali nikakve detalje nisu htjeli komentirati. Jedan naš izvor smatra da sve ide u smjeru da kandidat HDZ-a na lokalnim izborima u Zagrebu bude Andrija Mikulić, dok je Drago Prgomet, koji je visoko kotirao kao mogući kandidat, očito od svega odustao jer je njegov uvjet bio da preuzme zagrebačku organizaciju HDZ-a.

– Postoji realna opasnost da nakon svega i lista HDZ-a na lokalnim izborima loše prođe jer će se za mjesto u Skupštini boriti i Živi zid i Pametno... A to će za HDZ biti dvostruki udarac – komentirao je jedan zagrebački HDZ-ovac. U vrhu HDZ-a pak kažu da pripremaju strategiju za lokalne izbore i da će se “uskoro sve znati”.

Splitski vijećnici, točnije HDZ, SDP i Pametno, odbili su proračun za 2017. godinu, a danas odlučuju o privremenom financiranju. Ako i tu odluku odbiju, Split bi vrlo brzo trebao dobiti povjerenika. Srušio se i proračun Grada Sinja, koji je trebao biti čak 75 posto viši od ovogodišnjeg. Protiv proračuna bili su vijećnici HDZ-a, s Nezavisne liste Mire Bulja te jedan vijećnik SDP-a, i proračun je pao za samo jedan glas.

Gradonačelnica Kristina Križanec ne planira predlagati privremeno financiranje, tako da nakon Nove godine vodstvo Gradom preuzima Vladin povjerenik.  

>> Prošao proračun od 7,5 milijardi kuna, HDZ ga podržao jer im je Bandić usvojio dva amandmana

Komentara 4

ZA
zambezi
20:02 21.12.2016.

O razdjeljnicima i vraćanju novaca za njihovu neopravdanu ugradnju,novom i poštenijem izračunu za plaćanje grijanja ,više nitko ni riječi. Ni gradonačelnik ni Vlada.

RP
rpzagreb
22:26 21.12.2016.

Najvažniji su građani Zagreba koji žive, rade i financiraju gradski proračun. Svaka stranka i njihove političke igre su potpuno nebitne za stvarno funkcioniranje grada. Zar nije dosta manipulacija političara i njihovih izlizanih, potrošenih i vječitih vođa? Zato na izborima moramo glasati za neke nove ljude a konačno napravimo iskorak prema civiliziranom i društvenom napretku.

BE
berogrga
20:12 21.12.2016.

HDZ komplicira nenormalno ako je vjerovati ovom članku. Imaju Brunu Esih i nju trebaju podržati , a navodna izjava nekog ZG hdz-ovca da je HDZ ugrožen od Živog zida i stranke Pametno je glupost, pa za te stranke glasuju isključivoo ljevičari. HDZ samo ako mobilizira svoje članstvo i njihove obitelji, dobiva preko 50 tisuća glasova, a to je već 15%, s Brunom Esih idu do 25%, pa i preko 25%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije