Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi glavni ravnatelj policije

Tko je Marko Srdarević? Apolitični profesionalac koji je u MUP-u prošao sve stepenice

15.10.2012., Split - U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj predstavljani su novi nacelnici policijskih postaja. Druga policijska postaja Split Marko Srdarevic. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
05.12.2016.
u 16:39

Dok je bio v.d. načelnika u Splitu, u toj je upravi zabilježen nikad manji broj kaznenih djela. No obilježila ga je i poljudska svastika

Otkako je bio raspisan natječaj za glavnog ravnatelja policije, Marko Srdarević slovio je za jednog od favorita, što zbog stručnosti koju je stekao u 27 godina policijske karijere bez ijedne mrlje, što zbog toga što je etiketiran kao čovjek od povjerenja ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića koji ga je Vladi i predstavio kao svoj izbor – najboljeg od 16 kandidata koji su se javili na natječaj za glavnog ravnatelja policije. Uostalom, ministar je Srdarevića prije nekoliko mjeseci i imenovao vršiteljem dužnosti načelnika kriminalističke policije u MUP-u.

Osvojio ih na prvu

Srdarević je u sjedište MUP-a na mjesto Vitomira Bijelića došao iz PU splitsko-dalmatinske gdje je bio vršitelj dužnosti načelnika i pod čijim je vodstvom u toj upravi evidentiran nikad manji broj teških kaznenih djela i poginulih u prometu, ali u tom je razdoblju na poljudskom stadionu nacrtana svastika, čiji je “autor” do danas nepoznat. I dok u Splitu ima onih koji ga hvale i govore da je puno puta dokazao da je profesionalac od glave do pete, no nađu se i oni koji ga kude, suradnici u Zagrebu kažu da mu ništa ne mogu zamjeriti, barem što se tiče pristojnosti pa tako prepričavaju da je po dolasku u sjedište MUP-a išao od ureda do ureda kako bi se ljudima predstavio i upoznao s njima. Nenavikli na takvo ophođenje nekoga tko je po činu više rangiran, u MUP-u su se ugodno iznenadili pa kažu da ih je Srdarević, barem u tom dijelu ljudskosti, na prvu osvojio. To, naravno, ne znači da će svi biti zadovoljni njegovim načinom rada, a u sustavu poput policijskog, gdje se u vrijeme raspisivanja natječaja o kandidatima ispisuju i odašilju anonimne predstavke, to i nije za očekivati.

Da Srdarević postane prvi policijski operativac, presudna je bila odluka ministra Orepića.

– U jednoj osobi spojile su sve odlike koje ja hoću: riječ je o obrazovanom čovjeku koji ima ogromno iskustvo unutar sustava u kojem je prošao sve stepenice, od najniže rangirane dužnosti policijskog službenika pa do najviših dužnosti u Ministarstvu unutarnjih poslova. K tome, višestruko je odlikovani dragovoljac Domovinskog rata. I totalno je apolitičan, što u ovom trenutku predstavlja vrlo bitnu činjenicu – kaže ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Dodaje kako vjeruje da će novi glavni ravnatelj policije dati značajan doprinosu u razvoju, ali i ugledu policije.

Nositelj reorganizacije

Srdarević je jedan od nositelja ideje reorganizacije Ministarstva unutarnjih poslova koju ministar Orepić najavljuje pa se podrazumijeva da će se nastaviti njome i baviti te u konačnici broj policijskih uprava s dosadašnjih 20 smanjiti na pet. Tko će njima rukovoditi, upravo će Srdarević predložiti Orepiću. Glavni ravnatelj ministru predlaže imenovanje svojih pomoćnika i zamjenika te kadrovske križaljke u Ravnateljstvu tek slijede. Dok se ne imenuje novi načelnik kriminalističke policije, za vršitelja dužnosti postavljen je Ante Orlović, šef policijskog USKOK-a.

U šesnaest godina, otkako je osnovano Ravnateljstvo policije, Marko Srdarević je sedmi glavni ravnatelj policije. Od svih njegovih prethodnika samo je Ranko Ostojić mandat odradio do kraja. Svi ostali su smijenjeni, što se u MUP-u uglavnom prezentiralo kao odlazak s dužnosti na vlastiti zahtjev.

Komentara 5

DU
Deleted user
17:47 05.12.2016.

Zanimljivo a ja sam baš prije 20 godina umirovljen jer nisam pripadao niti jednoj biznis ''struji''.

PH
Petarstijena-HR
20:35 05.12.2016.

Ja ne vjerujem tzv. "profesionalcu Serdareviću", jer nije u stanju dovesti u red policijsku stanicu u Solinu, jednu od najgorih u Hrvatskoj. Ispred PS Solin događala se paljevina kontejnera a počinitelje nije nikada pronašao, jednom su u dvorište ispred vrataa PS Solin bacili ručnu bombu...Nered, nerad i neprofesionalnost su karakteristika PS Solin, i njihovih šefova te policajaca koje šefovi i nadređeni prikrivaju..Sve to je bilo u nadležnosti Serdarevića, pa nije napravio ništa, nije uveo nikakva reda u PU Splitsko-dalmatinskoj, pa neće ni na nivou RH.Najbolje rješenje je izbacit uhljebljavanje, veze i vezice kod prijema u policiju, uvesti pravilo prijema sa policijskom akademijom, a ne neke vodoinstelatere i limare primat u policiju.Policija je obezvrijeđena i ne uživa nikakav ugled u javnosti, njen rad i djelovanje je čista školska jedinica (1).da nije tako sudstvo i policija ne bi bili najkorumpiranije instance u državi, glas javnosti i sva svjetska istraživanja to potvrđuju.

BO
Bogodol
06:56 06.12.2016.

Čim je Orepićev izbor to mu umanjuje vrijednost, smatram da nitko nije apolitičan, ljudi se razlikuju koliko svoje mišljenje i opredjeljenje prikazuju ili kukavički skrivaju pa kad dođe "vrijeme" pokažu i mnogi se iznenade. Mnoge "jugoslavenčine i Udbaši" koji su u trenutno u strukturama vlasti su jako apolitični i ne pokazuju svoje opredjeljenje, ne kažem da navedena osoba spada u taj krug.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije