Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MRAP vozila

Amerikanci donirali 30 oklopnjaka Hrvatskoj

Primopredaja MRAP vozila
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/15
07.04.2014.
u 16:50

Donirana vozila bit će raspoređena u postrojbe Hrvatske kopnene vojske (HKoV), Zapovjedništva za potporu (ZzP) i u Bojnu za specijalna djelovanja (BSD)

U vojarni Croatia u Zagrebu održana je primopredaja doniranih MRAP (Mine Resistant Ambush Protected Vehicle) vozila Vlade SAD-a Republici Hrvatskoj.

Primopredaji su prisustvovali pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Viktor Koprivnjak, ujedno i izaslanik ministra obrane, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Drago Lovrić, te veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Kenneth Merten. Ovom prigodom Oružane snage RH preuzele su prvu skupinu od 30 doniranih vozila tipa MRAP MaxxPro logističke namjene.

Američka vlada donijela je odluku o donaciji 212 MRAP vozila, što uključuje 162 vozila tipa MRAP M-ATV (borbena terenska vozila), 20 vozila tipa MRAP HAGA (sanitetska vozila) te 30 vozila tipa MRAP MaxxPro, izvjestili su iz MORH-a. General Lovrić zahvalio je Vladi SAD na vrijednoj donaciji, istaknuvši kako je današnja primopredaja MRAP vozila samo jedna u nizu pomoći i donacija koju Republika Hrvatska i Oružane snage Republike Hrvatske primaju od Vlade SAD-a.

- Ovo je još jedna potvrda činjenice kako su Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner RH u području obrane“, naglasio je general Lovrić. Dodao je kako će se MRAP vozilima osigurati balistička i protuminska zaštita pripadnicima OS RH, čime će se povećati operativna sigurnost i zaštita tijekom provedbe zadaća.

Američki veleposlanik u RH Kenneth Merten istaknuo je da u ovom slučaju materijalna vrijednost donacije nije toliko važna, koliko je važno istaknuti da ova donacija pokazuje kako su Sjedinjene Američke Države i Hrvatska dio istog tima. - Zajedno školujemo vojnike i časnike, zajedno sudjelujemo u mirovnim misijama i sada ćemo voziti istu opremu - naglasio je Merten. Svoja iskustva u voženju MRAP vozila u misiji ISAF u Afganistanu iznio je nadnarednik Ivica Gogić, naglasivši kako su se vozila pokazala kao vrlo učinkovita, te da pružaju maksimalnu zaštitu svim sudionicima u konvoju.

Donirana vozila bit će raspoređena u postrojbe Hrvatske kopnene vojske (HKoV), Zapovjedništva za potporu (ZzP) i u Bojnu za specijalna djelovanja (BSD). Predviđeno je da će se vozila koristiti u manjim borbenim operacijama u urbanim i skučenim područjima uključujući patrole, osiguranja konvoja, izviđanje, evakuaciju ozlijeđenih, transporta postrojbi i tereta te kao zapovjedno vozilo. MRAP vozila težine su oko 18 tona, dužine oko 6,8 metara, širine 2,7 m i visine 3,3 m, prosječne potrošnje oko 50 litara na 100 km.

>> SAD nam donirao oklopnjake, no kako platiti PDV?

Komentara 38

DU
Deleted user
17:49 07.04.2014.

Ako potražite po internetu naići ćete te na članak o amričkoj vojnoj opremi u Iraku sa kojom oni ne znaju što će sa njome a koje vrijedi milijarde dolara. Problem je u tome da što je ne mogu transportirati brodovimaima jer su Pakistan i Rusija zabranili da preko njihovo teritorija prelazi američka oprema. I sada su se ameri našli u lošoj situaciji jer sam transport bi ih koštao više nego oprema a da to transportiraju avionima sljedećih deset godina to ne bi mogli sve odvesti odande. Zato doniraju tu opremu po cijelom Svijetu, samo da tamo ne ostane. Druga strana medalje je baš loša .

TO
tomacat
22:28 07.04.2014.

Meni se čini da ovi mrapovi ili ce posluzit politickoj eliti da sacuva svoje debele guzice kad narod popizdi il ce gazit narod tim vozilima . Činimise oboje.

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
16:59 07.04.2014.

Konačno smo dobili oklopnjake od naših prekoatlanskih saveznika i prijatelja pa smo sada opremljeni za istočni front. Kako su naši bojovnici stalno za boj spremni, čeka se samo izvršna komanda, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije