Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAVNI GOST

Američki potpredsjednik Joe Biden dolazi u Hrvatsku 25. studenoga

Joe Biden
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
12.11.2015.
u 15:00

Dolazak potpredsjednika Bidena označava povratak zanimanja Sjedinjenih Američkih Država za stanje u jugoistočnoj Europi

Američki potpredsjednik Joe Biden dolazi u Hrvatsku 25. studenoga. Potpredsjednik Biden bit će glavni gost na sastanku na vrhu zemalja članica procesa ''Brdo-Brijuni'' u Zagrebu koji organiziraju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski kolega Borut Pahor, doznaje se iz Ureda predsjednice Republike. Tako će nakon dugih sedam godina, od 2008. kad je u Hrvatskoj boravio tadašnji američki predsjednik George Bush, Zagreb ponovno posjetiti visoki gost iz SAD-a.  

Proces ''Brdo-Brijuni'' zajednički su potaknule Slovenija i Hrvatska s ambicijom da se kroz reforme i približavanje Europskoj uniji promiču regionalna suradnja i rješavanje otvorenih pitanja te tako pridonese daljnjoj stabilizaciji prilika u jugoistočnoj Europi.  

Dolazak potpredsjednika Bidena označava povratak zanimanja Sjedinjenih Američkih Država za stanje u jugoistočnoj Europi i najavljuje njihovu aktivniju ulogu u rješavanju izazova s kojim se države tog dijela Europe susreću. Dolaskom potpredsjednika Bidena baš u Hrvatsku, gdje će u jedinom bilateralnom razgovoru na summitu i to s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović razgovarati o strateškim problemima, poruka je da SAD računa na Hrvatsku kao glavnog partnera u ovom dijelu Europe. Hrvatskoj je u strateškom u interesu stabilizacija jugoistočne Europe i njezina susjedstva. Svojim pozicioniranjem u regiji Baltik – Jadran – Crno More, Hrvatska se sada prema jugoistočnom susjedstvu okreće s jačim pregovaračkim pozicijama. Bosna i Hercegovina je prioritet i to ne samo zbog ustavne odredbe oko brige za hrvatsko stanovništvo, već i zbog opasnosti koje prijete od "ruske marionete" Republike Srpske te islamizacije te zemlje. Od iznimne je važnosti i pomoć i podrška Crnoj Gori u euroatlantskim integracijama. Polagana islamizacija albanske populacije na Kosovu, u Albaniji i Makedoniji je ozbiljan problem gdje Hrvatska može poslužiti kao model uspješne integracije islamske zajednice.

Na summit su pozvani predsjednici Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Kosova te članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić. Kao gosti, što je običaj, pozvani su svi državnici koji su do sada sudjelovali u procesu, predsjednik Francuske François Hollande, kancelarka Angela Merkel te predsjednik Austrije Heinz Fischer.

>> Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvatska ne može ući u grčki scenarij

Komentara 49

FU
funkipuppi
15:38 12.11.2015.

Stizu instrukcije.

AS
ASERAGUD
16:53 12.11.2015.

Imam 60 godina i svoje sam "odradio", bojim se za vas mlade da ne dolaže upute kako morate stati u obranu demokracije. Nažalost uvijek su Hrvati bili ti koji su kosti ostavljali po ratištima Europe za druge. Nesretan sam jer sam se borio za samostalnu Hrvatsku a postali smo opet sluge tuđina.

DU
Deleted user
15:18 12.11.2015.

dolazi naplatit kamate za migrante

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije