Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže ostavku ministra

Aktivisti upozoravaju: Hrvatska bi mogla postati europsko smetlište

smetlište
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
02.09.2014.
u 13:11

Koordinacija sedam ekoloških udruga traži od premijera da ministra Zmajlovića razriješi s dužnosti

Koordinacija sedam ekoloških udruga iz raznih krajeva Hrvatske okupljena u ekološku inicijativu "Zero Waste Hrvatska" danas je poslala premijeru Zoranu Milanoviću otvoreno pismo kojim traže da ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića pod hitno razriješi s dužnosti

Tvrde da je strategija gospodarenje otpadom u Hrvatskoj potpuno promašena i temelji se na zastarjeloj tehnologiji izgradnje spalionica što nije u interesu hrvatskih građana. U priopćenju kojim traže ministrovo razrješenje ističu i kako je ministar nedavno najavio uvođenje dozvole za uvoz "goriva iz otpada" tvrdeći da to nije otpad.

- Ukoliko se dozvoli da se uvozi "gorivo iz otpada", dozvoljava se uvoz otpada i ide se u smjeru da se Hrvatsku napravi europskim smetlištem – ističu aktivisti iz sedam udruga koji upozoravaju i na neekonomičnost izgradnje spalionica otpada.

-  I laika bodu u oči cijene izgradnje velebnih centara za gospodarenje otpadom, dok je primjena alternativnih ekoloških sustava baziranih na odvajanju otpada deset puta jeftinija – upozoravaju u priopćenju aktivisti koji sumnjaju da će uskoro biti dozvoljen uvoz miješanog komunalnog otpada u Hrvatsku.

- Tu sumnju pojačava planirani kapacitet regionalnih centara i spalionice u Resniku – zaključuju aktivisti iz sedam udruga.

Radi se udruzi Ravni Kotari iz Zemunika Donji, Građanskoj inicijativi Karepovac iz Splita, Građanskoj inicijativi za zaštitu okoliša Kaštelanskog zaljeva, udruzi Krizni Eko Stožer Marišćina iz Rijeke, udruzi Okoliš iz Cerja Tužnog, udruzi Uzor iz Zagreba te udruzi Zvona iz Kaštela.

Komentar tvrdnji aktivista zatražili smo u Ministarstvu zaštite okoliša iz kojeg se zasad nisu oglasili.

>>Zmajlović mora otići jer žrtvuje zdravlje i živote Brođana

>>Kod gospodarenja otpadom cijeli sustav gradimo od nule

Komentara 10

LA
larala
15:32 02.09.2014.

kako naivno, kao da milanovic to ne zna....pa, svima nijima i je u interesu od hrvatske napraviti eu smetište, zabranili su dosadašnji model odvoza glomaznog otpada u zagrebu pod izgovorom neke ciste hrvatske a, s druge strane ih nije briga što divlja odlagališta cvatu na svakom cosku....što se medvednica puni

TV
tvrtko3
08:21 03.09.2014.

Spalionce smeća su toliko promašen koncept da ih samo u Europi ima bjednih 350 postrojenja, a jedna ekološki "neosvještena" Norveška čak i uvozi otpad za svoje spalionice. Ja bih predložio, dok ne dobijemo barem jednu spalionicu smeća, da zajedno sa smećem za Norvešku izvezemo i ove "udruge". Dobiju ih gratis.

DU
Deleted user
18:33 02.09.2014.

Ne bi mogla - Hrvatska već je smetlište Europi. I ne samo za OTPAD, nego za smeće svake vrste. Smeću svake vrste se kod nas pridaje značaj, iskazuje čast, klanja kao kumirima, a vlastite proizvođače, građanstvo i njegov novac i truf se obezvrijeđuju. Ne Zmajlović, svi trebaju dati ostavke - ne plaćamo ih da nam ovo rade i da tako rasipaju novac i prirodne resurse, da stvaraju siromahe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije