Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Država izgubila spor

Ako se priznaju sve kamate, država će morati platiti oko milijardu kuna

novac
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
24.02.2016.
u 19:53

Prema podacima sa Zagrebačke burze, država mora društvu Proficio isplatiti 140,9 milijuna kuna uz pripadajuće kamate

Tri društva Proficio, Velebit i Slavonski fond, bivši Privatizacijski investicijski fondovi, dobili su nakon 16 godina spor protiv države na Županijskom sudu, nakon što su isti spor već dobili prije tri godine na Općinskom sudu. Državu su tužili davne 1999. godine jer im je u fondove dodijelila dionice bezvrijednih kompanija. Dionice su dodijeljene zbog brže privatizacije ostatka državne imovine i odštete određenih kategorija stanovništva kao što su prognanici, ratni invalidi...

Tri PIF-a – Validus, SN Holding i Dom dobili su mnogo prije sporove, od kojih je najzvučnija bila nagodba države s Darkom Ostojom i dodjelom mu dionica Liburnia Riviere Hotela. Za ostala tri bivša PIF-a presuda je donesena ovaj tjedan. Dva društva Proficio i Slavonski fond, koji su na Zagrebačkoj burzi, objavila su presudu prema kojoj im država mora isplatiti oko 200 milijuna kuna glavnice. Prema računici, za oba društva država mora platiti i kamatu od oko 100 milijuna kuna. Pridoda li se tim dvjema presudama i ona za društvo Velebit, koje ne kotira na burzi, taj iznos će se popeti na pola milijarde kuna. Dodatno postoji i sporni dio kamate, koji je vraćen Općinskom sudu na izračun, a prema računicama koje smo dobili, one bi mogle iznositi dodatnih pola milijarde kuna. Nakon što je prije tri godine Općinski sud presudio u korist fondova, društva tj. fondovi bili su spremni na nagodbu s državom, no tadašnji premijer Zoran Milanović to je odbio, odnosno nije ni odgovorio na ponuđeni prijedlog nagodbe. A bilo je vrlo izvjesno da će država izgubiti i drugostupanjsku presudu. Tada je svjedočio i bivši čelnik Hrvatskog fonda za privatizaciju Milan Kovač priznavši da su na popisu bile dionice društava koja nisu profitabilna i solventna.

Sada treba vidjeti hoće li ova Vlada odmah krenuti s mogućom nagodbom, koja je sada vjerojatno samo moguća za sporni dio kamate, ali koji bi mogao iznositi ne malih pola milijarde kuna. Čak je i prilikom posjeta Hrvatskoj Hillary Clinton u razgovoru s predstavnicima bivše vlade govorila o tom dugotrajnom sporu, a s obzirom na to da iza društva Proficio stoji američki državljanin Gavin Susman.

Prema podacima sa Zagrebačke burze, država mora društvu Proficio isplatiti 140,9 milijuna kuna uz pripadajuće kamate. Slavonskom fondu, bivšem Slavonskom PIF-u, država prema rješenju Županijskog suda mora isplatiti 61,7 milijuna kuna sa zakonskom zateznom kamatom od 2013. godine, kada je spor dobiven na prvostupanjskom sudu, a koji će i odlučivati isto kao i kod Proficia kolika će biti kamata od 1999. godine do 2013. godine. Iza Slavonskog fonda u najvećem dijelu stoji investicijsko društvo Auctor. Spor je dobio i PIF Velebit, no za njega podaci nisu dostupni. Prema računici koju smo dobili, pripadajuće kamate Proficiju bi bile 58 milijuna kuna, a Slavonskom 25,4 milijuna kuna. Ako općinski sud potvrdi i sporne kamate, onda će na tom temelju Proficio dobiti 300,5 milijuna kuna, a Slavonski 131,6 milijuna kuna. Kada je spor dobiven na Općinskom sudu prije tri godine, računica je pokazala da država mora isplatiti oko 700 milijuna kuna.

>> Trinaest godina dug proces državu će stajati oko 700 milijuna kuna

Komentara 29

Avatar TvojUjko
TvojUjko
20:14 24.02.2016.

U sredini texta pročitaš cijelu istinu toga slučaja............fondovi su bili spremni na nagodbu s državom, no tadašnji premijer Zoran Milanović je to odbio

Avatar mlijeko
mlijeko
21:54 24.02.2016.

Trebalo bi taj dug platiti kompletno sudstvo RH. Pa kako spor može trajati 17 godina !!??

DU
Deleted user
20:15 24.02.2016.

Državu su tužili davne 1999. godine.........pa što su nam u to vrijeme radili komunjare, antihrvati , srbi , partizani ,udbaši ...dokle će nas pratiti taj zločin iz devedesetih , pa nek plate oni koji su u to vrijeme vladali ii bahato živjeli ,umjesto da ih osudite vi im dižete spomenike,.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije