Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri sekunde ili dvije minute?

Hasanbegović o ustaškim uzvicima: 'A tko će ako neće IX. bojna'

Knin
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/8
06.08.2016.
u 22:56

Marko Perković Thompson dobio je prijavu zbog pjesme 'Bojna Čavoglave'

Zbog uzvika “Za dom”, na što je publika uzvratila “Spremni”, policija je nakon završetka preksinoćnjeg koncerta u Kninu prekršajno prijavila pjevača Marka Perkovića Thompsona. To je prvi poznati slučaj postupanja policije prema Thompsonu zbog ustaškog pozdrava koji je dio njegove ratne pjesme “Čavoglave” i koji se ponavlja na svakom njegovu koncertu.

Na Thompsonovu službenom profilu na Facebooku pojavila se obavijest koja je otkrila što se točno dogodilo:

“Odmah po silasku s bine nakon kninskog koncerta, policija je na putu do backstagea iz nepoznatih razloga presrela Thompsona u namjeri da ga privede. Thompsonovo osiguranje nije to dopustilo, pa su policajci kasnije došli do backstagea da bi Thompsonu uručili obavijest o prekršaju jer je glasno pjevao ‘Za dom spremni’.

Cijeloj javnosti je jasno da je Thompson pjevao pjesmu ‘Bojna Čavoglave’ koja u svom dijelu ima stih ‘Za dom spremni’, i kako logika nalaže glasno, jer koliko je nama poznato ne postoji tiho pjevanje, a isto tako znamo da ta pjesma nije zabranjena”, piše u Thompsonovoj objavi na Facebooku. Policija se u prijavi pozvala na članak 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

“Očito nekima smeta i Oluja, a i ova večer u Kninu koja je posvećena gradu heroju Vukovaru. Je li policija svjesna što radi? Je li ovo u svrhu izborne kampanje i u čijem interesu? I konačno, je li policija imala namjeru svjesno izazvati kaos?”, završava Thompsonova objava koja je na Facebooku stajala nekoliko sati, ali je potom obrisana.

Publika na koncertu na kninskom stadionu cijelo je vrijeme bila raspoložena za ustaško skandiranje. Tako se prije samog početka koncerta čulo skandiranje “Ajmo, ajmo ustaše”, što nitko nije ni pokušao prekinuti. Službeni spikeri zamolili su publiku uoči koncerta da, jednom kad koncert počne, surađuje i digne mobitele u zrak kad je pozovu da to učini tijekom TV prijenosa, no nitko nije imao potrebu reći publici da izbjegne ustaško skandiranje.

Iz šibensko-kninske policije priopćeno je da su dvojica muškaraca prijavljena zbog paljenja zastave Srbije na ulicama Knina. Policija je istraživala i prijavljivala ljude koji su sa zastavom i obilježjima IX. bojne HOS-a paradirali ulicama pjevajući ustaške pjesme “Evo zore, evo dana” i “Spustila se gusta magla”.

Mnogi su na kninskim ulicama prekjučer pokazivali pretjerano razumijevanje prema činjenici da se na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja tako besramno pjevaju ustaške pjesme. A čini se da je među takvima, koji imaju razumijevanja, bio i HDZ-ov ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Tijekom dana stotine su ga ljudi zaustavljale na ulicama Knina u želji da se s njime fotografiraju, a u jednom takvom trenutku čulo ga se kako odgovara na pitanje o HOS-ovcima koji su pjevali ustaške pjesme.

– A tko će ako neće IX. bojna – rekao je Hasanbegović i dodao da je osobno vidio to pjevanje te da je trajalo “tri sekunde”. Videosnimka novinara Indexa pokazuje da je pjevanje dviju ustaških pjesama zapravo trajalo dulje od dvije minute.

>> Orepić: Policija će postupati prema zakonu, a povjesničari neka odrede što je ZDS

Komentara 227

DU
Deleted user
23:32 06.08.2016.

Eto, novinari VL i ostalih "hrvatskih " tiskovina ne mogu bez MP Thompsona i Zlatka Hasanbegovića ni trenutak. A trenutak je kao i uvijek pomno odabran. Njih dvojica kao i pozdrav "za dom spremni " su tim " novinarima" neiscrpan izvor manipulacija, dezinformacija, dezavuacija i inih nebuloznih sklepancija. Navodno je u tijeku "opšta" konverzija kuna u dinare zbog mogućeg proglašavanja neoustašizacije hrvatske monete, a predvode je srpski etnobiznismeni koji je ionako dobijaju u tolikim količinama da ne znaju što bi s njome, te kmeri da ne bi odgovarali sudu svoje Partije. Ili ipak znaju što s njom, potrošiti je na tulumima počevši od Srba, Zemuna, Beograda pa sve do Zagreba. E, moj narode mazohisti smo u mazohističkoj državi, a po starom hrvatskom običaju, šutnja je uvijek zlato. Bogati smo, bogati.........

Avatar utunelu
utunelu
23:29 06.08.2016.

Pisat cu opet,sto bih ja odgovorio na pitanje novinara "da sta ja mislim na dogadaje u kninu? Pitao bih novinara sto mislim o nekaznjenom isticanju simbola totalitarnog sistema u Srbu i Brezovici i zasto mup nije urucio kaznenu prijavu nositelju perokrake?to bih ja pitao pametnog novinara ...nadalje mene nesto zanima nesto di mi to zivimo u nekoj izoliranoj selendri u kojoj se zakoni propustaju po zelji sdp i svih njenih umrezenih bivsih sluzbi drzavne bezbednosti?predlazem da iz njihove eu izademo..

DU
Deleted user
23:32 06.08.2016.

ne ce mirovat..dok se medju sobom ..ne potucemo i pobijemo..i dobro kaze hasanbegopvic..a tko ce ako ne ce 9 bojna..pa i u rat su isli goloruki i bili na prvim linijama..i bili spremni poginuti za hrvatska covika dok su vecinaa danasnji raki govnjari..sanjali jugu..glumili mala mirka i slavka i predavali oruzje to...i danas je i marko kriv..o gusani jedni..gori su jos samo..raki govnjari..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije