Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politička pismenost

73% maturanata ne zna kako se zove hrvatski premijer

maturanti
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
30.09.2015.
u 19:00

Isključivost - 23% učenika Hrvatsku bi u Ustavu definiralo kao nacionalnu državu isključivo hrvatskog naroda

Da političku opoziciju čine stranke koje nisu dio vladajuće većine u Saboru ne zna 48% ispitanika.

Da je vrhovna zapovjednica oružanih snaga predsjednica države zna 64% anketiranih, ali čak 81% ne zna da samo Sabor i građani na referendumu mogu promijeniti Ustav – rezultati su to istraživanja političke pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj koje su u travnju i svibnju među 1146 učenika iz cijele Hrvatske proveli GOOD inicijativa, GONG i Institut za društvena istraživanja.

Oko NDH pola neodlučnih

No, zapanjujuće je da unatoč obitelji, školi i medijima, 73% maturanata ne zna kako se zove sadašnji premijer. Naime, 70% njih predsjednicom Vlade proglasilo je Kolindu Grabar-Kitarović, 2% premijera vidi u liku Tomislava Karamarka, za 1% njih to je Ivo Josipović, a samo 27% znalo je da se premijer zove Zoran Milanović. Još je gore kad se pogleda rezultat na pitanje koja je koalicija na vlasti, jer 81% učenika ne zna da je čine SDP, HNS, IDS i HSU. Štoviše, za njih 33% na vlasti su zajedno SDP i HDZ. A 15% učenika smatra da bi etnički Hrvati trebali imati veća prava od ostalih stanovnika Hrvatske (a 25% ne zna kako bi se odredilo prema tom pitanju), dok čak 40% zagovara tezu zaustavljanja svakog pokušaja sudskog progona hrvatskih vojnika zbog eventualnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata.

Usto, 23% maturanata Hrvatsku bi ustavno definiralo kao nacionalnu državu isključivo hrvatskog naroda i proglasilo bi katoličanstvo jedinom religijom Hrvata, a za 21% ispitanih pravi su Hrvati jedino katolici. Homoseksualnost je neka vrsta poremećaja ili bolesti za 49% učenika, a 50% njih homoseksualcima bi zabranilo javne istupe jer time loše utječu na mlade. Isticanje komunističkih simbola u javnosti kaznilo bi 57% maturanata, 54% kaznilo bi isticanje fašističkih simbola, ali s tezom da je NDH bila fašistička tvorevina slaže se njih tek 29% (čak 49% ne zna kako bi odgovorilo).

Ukidali bi stranke i medije

Iako o politici malo znaju, 70% maturanata smatra da bi neke političke stranke u nas trebalo ukinuti, a 52% ispitanih ukinulo bi i neke domaće medije, iako tek 11% i 30% njih sluša i gleda informativne emisije na radiju i televiziji, a 16% čita tisak. Dok se njih 83% odazvalo raznim humanitarnim akcijama i 53% volontiranju, samo ih je 16% sudjelovalo u mirnim prosvjedima. Istraživanje pokazuje i to da znatno lošije rezultate imaju učenici trogodišnjih srednjih škola, u odnosu na učenike četverogodišnjih i petogodišnjih škola, a pogotovo u odnosu na one iz gimnazija.

– Najviše razloga za zabrinutost imamo zbog loše pozicije učenika trogodišnjih škola jer oni izražavaju puno veće deficite u političkoj kulturi od ostalih. To se odnosi na njihova politička znanja, ali i stavove koje iznose. Takvi su učenici mahom lošijeg socio-ekonomskog statusa, no i tip obrazovnog programa ima utjecaj na ono što učenici izražavaju – kazao je član Vijeća GONG-a Berto Šalaj.

Dodao je i da učenike u školama ne pripremamo za to da budu informirani, aktivni i kritički raspoloženi građani, već podanici, što je nedostatak obrazovnog sustava, ali i šire društvene cjeline, uključujući i obitelj. A drugo istraživanje iz siječnja, o stavovima odraslih građana, od 18 do 60 i više godina, pokazuje da njih 64 posto nije zainteresirano za politiku, ali ih se 67 posto dnevno informira putem medija. U raširenost korupcije u javnim tijelima vjeruje 63 posto odraslih.

>>Obrazovanje dostupno samo bogatima vodi nas u propast

Komentara 88

RI
Rizlman
19:16 30.09.2015.

Blago njima!!

Avatar delminium
delminium
19:14 30.09.2015.

zove se Kasač po uzoru na kaligulina senatora

BU
bubimir55
19:07 30.09.2015.

Mlade ne zanimaju nesposobne i korumpirane osobe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije