Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAVIJAČ IZ LEDENE

Marijan Paver: Na tribinama sam više od 60 godina

Marijan Paver
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
23.01.2015.
u 00:30

- Vozio sam bicikl za BK Dinamo do 50., preplivao Velebitski kanal... - prisjeća se 68-godišnji Marijan Paver.

Sve se mijenja, ali jedno je lice na tribinama zagrebačkih klubova uvijek isto, ono Marijana Pavera (68), umirovljenika iz Trnja. Proveli smo večer na tribini Doma sportova gledajući utakmicu s legendarnim navijačem koji ima više od 60 godina (!) navijačkog staža, a gledao je tisuće utakmica.

– Kao sedmogodišnjak sam prvi put bio na Dinamovoj tribini, živio sam u Maksimiru kraj stadiona koji se tada gradio, a prvi susjed bio mi je Dražan Jerković. Bila je to moja prva ljubav. Te 1954. godine Dinamo je bio i prvak Jugoslavije...

Euforija nije novost

Idete li danas u Maksimir?

– Ne... Odbojno mi je zbog izgreda. Ali sam zato na Ciboni, član sam Smogovaca, na utakmicama sam od doba kada se igralo na Tuškancu, ali gledam s tribina i tenis, rukomet, vaterpolo, odbojku, atletiku pa čak i ragbi, ali hokej je moja strast. Dosad sam bio na više od 600 hokejskih utakmica! – kaže Paver.

Usporedbe radi, zvijezda na ledu ispod nas, Finac Ville Leino nije ih odigrao ni upola toliko, dosad 286.

– Otkako se igra EBEL, pa kasnije KHL, dakle od 2009., nisam propustio nijednu domaću utakmicu!

Jeste li sami igrali hokej?

– Klizao sam se kao klinac na Maksimirskom jezeru, naravno, na zgražanje svojih roditelja. Skijao sam, igrao šah, bio profesionalni biciklist, a vozio sam sve do 50. godine! Natjecao sam se za BK Dinamo... Preplivao sam Velebitski kanal bez pratnje nekoliko puta.

Kada ste prvi put bili na hokejskoj utakmici?

– Godine 1966. na Šalati, igrao se tada SP, a sjećam se i rezultata protiv Norveške, bilo je 2:1, a utakmica je bila vrlo neizvjesna. Dolazio je tih godina i Tito na hokej.

Kako objašnjavate hokejsku euforiju koja u posljednje vrijeme trese Zagrepčane?

– Zlatno doba bilo je i prije, iako ima dosta onih koji tvrde da euforije dosad nije ni bilo, u čemu su u krivu. Od 1966. godine do 1970. godine slavili smo, bili smo tri puta doprvaci bivše države, u te četiri godine Šalata je uvijek bila puna. Godine 1972. otvoren je Dom sportova pa su hokejaši došli tu. Potkraj 80-ih u Ledenoj je znalo biti i 10 tisuća gledatelja na utakmicama Medveščaka. Kad su dolazile Jesenice, Olimpija i Partizan nije se moglo disati na tribini, stajali smo po dvojica u redovima.

Bit će nas i nakon KHL-a

Svjedok ste vremena, kako vam igra izgleda danas?

– Hokej je jako napredovao, pogotovo taktički, ali u borbenosti čak i ne. Onda su se dečki borili, tukli i žešće. Sjećam se kako se upravo par Medveščakovih Slovenaca, kad su igrali protiv Jesenica ili Olimpije, tukao sa svojima žešće nego naši.

Što će ostati, kakva je budućnost? KHL se u Ledenoj neće igrati zauvijek.

– Nema brige, ako se Medveščak vrati u EBEL, posjet neće pasti, jer tu ligu već smatramo domaćom ligom, možemo i putovati na utakmice u gostima, a ja sam već bio na 60 gostovanja, a volio bih ići opet.

>>Odličnom drugom trećinom Medvjedi do vrijedne pobjede

Komentara 1

DU
Deleted user
10:16 25.01.2015.

Svaka cast gos Marijan. Ja sam mladji od njega ali imam i ja podosta navijackog staza. Sve je lijepo opisao, cak me je podsjetio na neka prekrasna prosla vremena. Zao mi je sto je zaboravio spomenuti vremena Cibone u eri pokojnog Drazena kad su utkmice bile ludnica. Pa rukomet i Zagreb kad je branio Lavrov koji je na pitanje zasto je dosao u Zagreb odgovorio da cijela njegova bogata karijera i sve medalje nebi imale znacaja bez boravka u svjetskom hramu rukometa pred najboljim navijacima na svijetu. Dali je to istina, neznam ali nesto znaci kad je to izrekla jedna rukometna legenda !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije