Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGIJA

U Hrvatskoj je prošle godine proizvodnja biodizela pala za 15,3%

croenergo
croenergo.eu
29.09.2014.
u 16:09

Tržište biogoriva i obavljanje energetskih djelatnosti u svezi biogoriva uređeni su Zakonom o energiji, Zakonom o regulaciji energetskih djelatnosti, Zakonom o biogorivima za prijevoz te podzakonskim propisima donesenim na temelju navedenih zakona.

Zakonom o biogorivima za prijevoz uređuje se proizvodnja, trgovina i skladištenje biogoriva, korištenje biogoriva u prijevozu te donošenje programa, planova i mjera za poticanje proizvodnje i korištenja biogoriva u prijevozu. 

U lipnju 2013. donesen je Pravilnik o načinu i uvjetima primjene zahtjeva održivosti u proizvodnji i korištenju biogoriva ("Narodne novine", br. 83/13) kojim se u pravni poredak Republike Hrvatske prenosi Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća 2009/28/EZ o poticanju uporabe energije iz obnovljivih izvora. U prosincu 2013. donesena je Odluka o jediničnom iznosu novčanog poticaja za proizvodnju biogoriva u 2014. godini ("Narodne novine", br. 141/13).

U području biogoriva razlikujemo sljedeće energetske djelatnosti: proizvodnja biogoriva, skladištenje biogoriva, trgovina na veliko biogorivima i trgovina na malo biogorivima.

Za obavljanje navedenih energetskih djelatnosti potrebno je od HERA-e ishoditi dozvolu, osim za proizvodnju biogoriva koje se proizvodi isključivo za vlastite potrebe ili se proizvodi energija do 1 TJ godišnje, trgovinu na malo biogorivom te skladištenje biogoriva isključivo za vlastite potrebe. Za obavljanje djelatnosti trgovine na veliko biodizelom, osim dozvole HERA-e, potrebno je pribaviti i suglasnost Ministarstva gospodarstva na način propisan Uredbom o uvjetima za obavljanje trgovina na veliko i trgovine s inozemstvom za određenu robu („Narodne novine“, br. 58/09, 27/10, 37/11 i 145/12).

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije