Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
male tajne

4 pogreške koje radite kada kuhate rižu

Riža
Foto: Shutterstock
21.03.2017.
u 08:53

Da bismo skuhali rižu, uzmemo prvi lonac koji nam je pri ruci, biramo samo potrebnu veličinu posude. To je jedna od pogrešaka na koju rijetko tko obraća pozornost.

Kako skuhati savršenu rižu? 

Bijela. smeđa, dugog zrna,.. Postoji više vrsta riže i postoji više pogrešaka koje rade mnogi pri njezinoj pripremi.  Evo koje su to...

Krivi lonci

Da bismo skuhali rižu, uzmemo prvi lonac koji nam je pri ruci, biramo samo potrebnu veličinu posude. To je jedna od pogrešaka na koju rijetko tko obraća pozornost. Poželjno je da lonac za kuhanje riže ima deblje dno kako bi se toplina ravnomjerno širila i postupno zagrijavala. Debelo dno lonca ima ključnu ulogu i u procesu apsorpcije i "oblikovanju parnih džepova" koji su vrlo bitni pri kuhanju riže. Birajte lonce koji su pogodni i za pečenje u pećnici. 

Ne ispirete rižu

Sjećate se koliko su vremena vaše mame i bake provodile za stolom odvajajući zrno po zrno riže kako bi bile sigurne da neće u loncu završiti i neka nečistoća? Danas većinom mnogi u vodu pripremljenu za kuhanje riže samo istresu zrna, posole i nastave kuhati. Preporuka je oprati rižu prije kuhanja pod mlazom hladne vode dok voda ne postane ponovno bistra. Moguće je da na zrnima riže ostanu tragovi prljavštine nakon obrade i pakiranja. 

Namakanje riže

Ako preferirate aromatičnu rižu, basmati ili neku drugu vrstu, preporuka je rižu malo namočiti prije kuhanja. Ako volite kuhati s vinom ili radite rižoto s morskim plodovima, svakako rižu namočite u malo vina da "povuče" aromu. 

Kuhanje na laganoj temperaturi

Mnogi će se čuditi zašto se riža raskuha, ali problem može biti u tome da rižu kuhate na prejakoj vatri. Kuhajte je na srednje jakoj vatri. 

>> Ovo su pogreške koje gotovo svi rade u pripremi pizze

Komentara 2

DU
Deleted user
15:32 21.03.2017.

Imam savršeni recept za kuhanje riže. Isproban i radi svaki put sto posto, ali ne smijem stavit link na autora, jer to večernji brani, pa eto ne mogu nikom pomoc, a ne znam kako se covjek zove, pa ako ne stavim budu reki da sam plagijator, pa ce otic jos neki vrsni strucanjk zbog mene iz hr.. a kako da s tim živim!!!!

SO
Somelier
09:51 22.03.2017.

Naj bolji način kuhanja riže je sa automatom "Reiskocherom" i nemaš problema kakova god da je riža.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije