Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LABIRINT ŠVICARACA

Tko snosi odgovornost i što će biti s kreditima za godinu dana?

švicarski franak
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
26.01.2015.
u 11:13

Odgovore na pitanja vezana uz kredite u francima doznajte u specijalu "Dosje: Franak" na portalu vecernji.hr

Mnogo je pitanja postavljeno ovih dana vezanih uz nastanak i rješavanje problema kredita u švicarskim francima, a mi vam donosimo odgovore na neka od njih.

Što će biti s kreditima u CHF za godinu dana? Koliko su doista krediti u švicarskim francima postali skuplji? Koliko je bilo kredita za drugu nekretninu? Je li HNB na vrijeme upozoravao i tko sada snosi odgovornost? Što su to balon-krediti, a što američki model vraćanja ključeva stana? Zašto se ne provede konverzija u kune i kako država može spriječiti deložacije? Po kojim kriterijima će se odlučivati kome od dužnika pomoći i što će biti s dugovima ako je glavnica veća od vrijednosti nekretnine.

Odgovore na pitanja pročitajte u našem specijalu "Dosje: Franak" u ovim člancima:

>> Erste: Spremni smo dio troškova preuzeti, tražimo rješenje unutar zakona

>> 'Franak je precijenjen 40%, realno bi trebao pasti ispod 5 kuna'

>> 10 odgovora na pitanje gdje je izlaz iz labirinta švicarca

>> Vujčić: Banke bi dužnicima trebale otpisati glavnice

>> Kako problem sa chf i dužnicima rješavaju u drugim zemljama

>> Walkout - takvog se otpisa duga groze svi Amerikanci koji ne mogu vraćati kredite

>> Što dužnici kažu o vlastitim iskustvima sa švicarcima

Komentara 59

VE
verakruz
12:24 26.01.2015.

Prošlo je sedamdeset godina od završetka Drugoga svjetskog rata, a za prava onih koji su u njemu sudjelovali Hrvatska će i ove godine izdvojiti oko 900 milijuna kuna.Živih partizana je je 9 185, a oko 19 tisuća je korisnika obiteljskih mirovina. Nevjerojatan je podatak da najmlađi korisnik “boračke penzije” ima samo 73 godine, što znači da je na kraju Drugog svjetskog rata imao tri godine. Neslužbeno smo saznali da je riječ o riječ o korisniku mirovine koji je rođenu izbjegličkom kampu u El Shatu 1942. godine. Najstariji korisnik “partizanske mirovine” ima 109 godina, dok najstarija korisnica obiteljske mirovine ima 106 godina. Čak 11.120 korisnika mirovina mlađe je od 85 godina, što znači da su na kraju Drugog svjetskog rata imali manje od 18 godina................. Kada bi se ovaj spisak pročešljao, mislim da bi se uštedili ogromni novci. Zakonski trebaju odgovarati svi oni koji kriju ove podatke i ne čine ništa da se napokon zaustavi pljačka Hrvatske. Ovim parama bi se riješili mnogi problemi , pa čak i trenutni oko kredita!

ZO
zorarudi2013
12:20 26.01.2015.

Ok! Probajmo odgovoriti na ovaj "članak", "navlakušu"... Mudro pitanje prvo "stručnjaka za monetarna pritanja VL".. "Što će biti s s kreditima u CH za godinu dana?" - Odgovor: Odgovor na pitanje zna predsjednik uprave Erste Bank-e (područnice SDP-a) koja jee inagurirala kredite u "Švicarcima". Pitanje 2. (nije navedeno). Koliko je od profita na predmetnom "PROIZVODU" otišlo SDP-u, koliko osnivačima banke, koliko "Riječkom krilu - Liničevom SDP-a"? Pošteni se posipaju pepelom!!!!

DU
Deleted user
12:14 26.01.2015.

Ti isti dužnici u CHF protuvrijednosti, s tim istim kreditnim ugovorima, kod tih istih banaka gdje danas gore svijeće, i navodno su lihvarske, sve do 2010. godine su imali povoljniji otplatni režim kredita nego oni koji su se zadužili u euro protuvrijednosti i kn. Kako je to moguće!? Kako onda nije smetala devizna klauzula!? Tko je onda pametovao uokolo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije