Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IPAK SE KREĆE

'Već sam pakirao kovčege, ali onda sam dobio posao'

Gumix Elastor
Foto: Branimir Bradarić
1/2
26.03.2015.
u 19:45

Po struci sam tehničar za računarstvo, a sada sam gumarski radnik. Brzo sam se "prekvalificirao", nauči čovjek sve, kaže M. Mojzeš

Gospodarstvo na koljenima, a time i nedostatak radnih mjesta, glavni je problem Vukovara zbog kojega su brojni mladi već napustili grad. Na tom je putu bio i Marijan Mojzeš, ali u posljednji je trenutak dobio posao i tako ostao u Vukovaru.

Uz strojeve naučnici

– Već sam naveliko razmišljao kamo otići jer želim raditi. Imam 20 godina, završio sam školu i treba mi posao. Ne možeš stalno od roditelja tražiti novaca da možeš izaći ili kupiti nešto. Uostalom, bez posla ne možeš ništa ni planirati – kaže Marijan, koji je počeo raditi u nedavno otvorenoj tvrtki Gumix Elastor iz Gradine, koja je zakupila halu gumeno-tehničke robe vukovarske tvrtke Borovo. Dodaje kako je bio presretan kada je čuo da je dobio posao te da nije ni sekunde dvojio hoće li ga prihvatiti, iako nije u njegovoj struci.

– Ja sam tehničar za računarstvo, a sada sam gumarski radnik. Radim na završnoj fazi izrade klinastog remena, vulkanizaciji. "Prekvalificirao" sam se u tjedan dana. Nauči čovjek sve – ističe Marijan, koji u svome društvu jedini ima posao. Svi su ostali na burzi.

Gumix Elastor trenutačno zapošljava 60-ak ljudi, od kojih je 40 starih radnika Borova. Direktor tvrtke Ivan Matić najavljuje natječaj za još 20-ak radnika, s tim da bi ih u idućih četiri do pet godina trebali zapošljavati oko 160. No, velik je problem to što na Zavodu nema ljudi koji bi mogli odmah početi raditi.

– Naš sustav obrazovanja trenutačno ne školuje takve radnike pa se moramo snalaziti. Tako da uz stroj, na kojem radi iskusan radnik, imamo i po jednu mladu osobu koja uči posao. Drugačije ne možemo – kaže Matić.

Izvoze 90 posto

Tvrtka ima paletu od oko 300 proizvoda, a trenutačno je glavni klinasti remen. Izvozi gotovo 90 posto, i to najviše na tržište regije, ali i u Italiju, Njemačku, Mađarsku, Rusiju. U planu je i skoro pokretanje proizvodnje Poly-V remena, koji, ističe Matić, ne može svatko proizvoditi. Bit će instalirana i pripadajuća tehnologija, a radnike će obučavati stručnjaci iz Njemačke.

Komentara 14

TH
than
20:58 26.03.2015.

Dokle smo dosli kao drzava pokazuje to da nam je vijest kada netko dobije posao u proizvodnoj djelatnosti. Raspad...

NO
nonasur
20:24 26.03.2015.

Prijatelju fulao si! Bježi odavde što dalje možeš. HDZ i SDP i tisuće parazita koji o njima ovise uništit će ovu zemlju do kraja. Ovdje perspektive nema.

DU
Deleted user
20:31 26.03.2015.

bogami ovaj stroj je jos od adolfa , nije ni cudo da su nam proizvodi preskupi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije