Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKORDNO STANJE

Uzlet njemačke industrije daje krila i našim građevinarima

A German tourist stands in a bikini with the German flag on it on the beach in Arenal, Mallorca, Spain, 06 June 2013. Numerous German tourists are going on holiday in Mallorca at the moment. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE/DPA/PIXSELL
Foto: Julian Stratenschulte/DPA/Pixsell
12.01.2017.
u 08:20

U deset mjeseci 2016. u Njemačku smo izvezli čak 9 posto više nego godinu prije, ali i dalje uvozimo dvostruko veću vrijednost

Rast izvoza naročito kroz sektor turizma imao je najveći doprinos ukupnom oporavku hrvatskog gospodarstva, a taj segment ekonomije prije svega ovisi o ekonomskom zdravlju naših velikih trgovačkih partnera. Upravo je stoga zanimljivo primijetiti potpuno oprečne trendove iz Italije i Njemačke, najvećih partnera Hrvatske. Njemačka, naime, bilježi rekorde u industrijskoj proizvodnji, a značajno rastu prerađivačka industrija i građevinarstvo.

Dobra pozicija

Hrvatska to može iskoristiti kroz pojačan izvoz sirovina i proizvodnju dijelova, a u građevinarstvu imamo tradicionalno dobru poziciju na njemačkom tržištu pa se domaće tvrtke mogu nadati novim ugovorima. Podatak bitan za Hrvatsku jest i da Njemačka u studenom bilježi rast uvoza iz Europske unije, i to za 3,5 posto. Raste i inflacija na gotovo 1,7 posto te dodatno pada nezaposlenost. Za Hrvatsku uspjeh Njemačke nosi samo pozitivne vijesti jer se može očekivati dodatni rast izvoza u tu najjaču ekonomiju Europe.

Da je Njemačka otvorena za hrvatske proizvode, pokazuje i podatak da smo u prvih deset mjeseci godine izvezli 8,9 milijardi kuna vrijednu robu u Njemačku i tako ostvarili rast izvoza od čak devet posto. Tempo rasta izvoza sugerira da će Njemačka u idućoj godini biti važniji partner za izvoz od Slovenije koja je na drugom mjestu po visini ukupnog hrvatskog izvoza. Ipak, iz Njemačke dvostruko više uvozimo nego što joj prodajemo. I dok Njemačka bilježi rekorde i širi svoje gospodarstvo, Italija nikako ne izlazi iz krize. Najsvježiji podaci o nezaposlenosti u Europskoj uniji pokazuju da je 11,4 posto Talijana bez posla, a čak 38,8 mladih neuspješno traži radno mjesto.

Manji dolazak Talijana

Talijanski su potrošači stoga očekivano pesimistični, a takvo raspoloženje za sobom uobičajeno ruši potrošnju. Zasad nema negativnog utjecaja na Hrvatsku jer izvoz u Italiju i dalje raste za četiri posto u deset mjeseci 2016. pa smo ukupno u Italiju plasirali 10,1 milijardu kuna roba. Ipak, ako kriza potraje do iduće turističke sezone, pitanje je hoćemo li i dalje moći računati na 5,2 milijuna turističkih noćenja koja su lani ostvarili Talijani i kolika će biti potrošnja talijanskih turista. Duboka kriza Italije nije srušila ni uvoz koji se i dalje kreće oko 15,6 milijardi kuna, ali uvoz iz Italije stagnira. Koliki je utjecaj stanja u ekonomiji na izvoz Hrvatske, pokazuje i rapidan skok izvoza u SAD koji je u godinu dana skočio za nevjerojatnih 60 posto. Baza je bila niska pa je uz skok razina izvoza dosegnula tek 2,6 milijardi kuna vrijednosti, međutim SAD je jedna od rijetkih velikih zemalja u koju više izvozima nego što iz nje uvozimo. S obzirom na ubrzani rast američke ekonomije, vrijeme je za osnaživanje te suradnje.

>> Hrvatska ima šansu: ulaganje u vjetar i sunce bit će povoljnije

Komentara 1

SO
sofisticated
20:37 13.01.2017.

da sve koke koje su još ostale u rep hrv nose zlatna jaja nema nam pomoći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije