Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olakšanje nakon škotskog 'ne'

Španjolske burze porasle su više i od britanskih

Škotska,referendum
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
19.09.2014.
u 18:47

Najveće dobitke među europskim burzama u petak je imao španjolski IBEX, koji je bio u plusu 1,3 posto, dok su druge burze rasle od 0,10 do 0,9 posto

Europske su burze pozdravile odluku škotskih građana da ostanu u Velikoj Britaniji, pa su neki europski burzovni indeksi došli i do razina koje su zabilježene 2008. Rekordne vrijednosti pale su i na američkim burzama, pa su tamošnji indeksi premašili povijesne vrijednosti, što ima veza i s referendumom, ali i s kineskom kompanijom Alibaba, koja je postala burzovna zvijezda godine.

Da se zbivanja u politici brzinom munje sele među investitore vidjelo se i u odnosu prema Španjolskoj. Osim u Velikoj Britaniji cijene dionica značajno su porasle i u Španjolskoj, jer je ta država strepila od ishoda škotskog referenduma možda više i od Engleza. Katalonija samo čeka priliku da se osamostali, a slični procesi tinjaju i u nekim drugim europskim državama. Stoga ne čudi da je tumnačenje zbivanja na burzi koje je iznio burzovni analitičar Johna Stophorda, obojeno politikom.

– Tržišta su se ujedinila u svojoj poruci. Rezultati referenduma u Škotskoj smanjuju napetosti koje su postojale u ostalim regijama gdje su pristutne separatističke ideje – kazao je Stophord.

Najveće dobitke među europskim burzama u petak je imao španjolski IBEX, koji je bio u plusu 1,3 posto, dok su druge burze rasle od 0,10 do 0,9 posto.

– Rezultat škotskog referenduma vjerojatno je najbolji mogući ishod za tržišta. Da su se Škoti izjasnili za nezavisnost, to bi izazvalo politički kaos koji bi prijetio širenjem po cijeloj Europi – kaomentirao je Ion-Marc Valahu, portfelj menadžer u fondu Clarinvest.

Ubrzo nakon što se stišala euforija zbog ostanka Škotske u Velikoj Britaniji - koja je u jutarnjim satima digla vrijednost engleske funte za pola posto u odnosu na druge valute, ali se tijekom poslijepodneva vratila na ranije razine - interes se prebacio na kinesku tvrtku za e trgovinu Alibaba koja je glatko prodala 320 milijuna dionica i putem IPO-a prikupila 21,8 milijardi dolar. Kinezi su tom javnom ponudom pretekli svotu od 16 milijardi dolara koju je prikupio Facebook prije dvije godine.

>> Škotski referendum: 'Sigurno slijedi ekstremni udar na tečaj funte'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije