Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji list i Hrvatska zajednica županija predstavljaju najbolje razvojne projekte

Razvojni projekti: Zadarska županija

Razvojni projekti
VL
02.09.2015.
u 10:21

Projekt HERA - upravljanje održivim turizmom

Projekt je vrijedan više od 8 milijuna eura, a prekogranična suradnja ključni je element za ostvarenje njegova cilja kao i pozicioniranje jadranskog područja kao jedinstvene kulturne i turističke destinacije

Strateški projekt HERA – Upravljanje održivim turizmom zasnovanim na zajedničkom kulturnom nasljeđu Jadrana, nositelja Zadarske županije, vrijedan je 8.842.600 eura, a traje 29 mjeseci, od studenoga 2013. do ožujka 2016. godine. Projekt je financiran unutar Prvog poziva za prijavu strateških projekata u Programu jadranske prekogranične suradnje 2007. - 2013. Riječ je o najvećem projektu turističke infrastrukture financiranom europskim sredstvima u RH. Poseban je uspjeh što su u pripremi projekta sudjelovali isključivo zaposlenici Razvojne agencija ZADRA NOVA i Zadarske županije. Na projektu surađuje čak 19 partnera iz osam različitih država, pod upravljanjem i odgovornošću nositelja projekta Zadarske županije.

Prirodna, kulturna i umjetnička baština Jadrana, koju je prepoznala i Europa i svijet, čini jadranski turizam potencijalno najvažnijim sektorom za razvoj lokalne ekonomije i zapošljavanja. Projekt HERA bavi se nedostatkom integrirane strategije upravljanja i promocije jadranske kulturne baštine, nedovoljnom uključenosti dionika u zajednici u pro- proimicanju kulturne baštine i u aktivnostima vrednovanja, visokom sezonalnošću turističke ponude, nejednakim stupnjem razvoja turističke ponude među jadranskim zemljama, i na kraju, nedostatkom promocije jadranskog područja kao jedinstvene kulturno-turističke destinacije na međunarodnom tržištu. Projektom će se definirati metodologija za dosezanje standarda i dodjelu oznake za jadransku destinaciju kulturnog turizma naziva HERA. Projekt uključuje i ulaganje u obnovu dijela zadarskih bedema i opremanje centra za posjetitelje u prostoru Malog arsenala u Zadru.

Obnova i turistička valorizacija kompleksa Kneževa palača

Ukupna vrijednost projekta je 37.799.651 kuna, uz 95 posto sufinanciranja, a projekt će se provoditi 24 mjeseca

Foto: VLm
U 2014. godini Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA ostvarila je veliki uspjeh na natječaju OP Regionalna konkurentnost 2007. - 2013. – Poslovna infrastruktura. Na tom je natječaju projekt “Obnova i turistička valorizacija kulturno-povijesnog kompleksa Kneževa palača” odobren za financiranje. Nositelj projekta je Grad Zadar, a partneri Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Narodni muzej Zadar, Turistička zajednica Grada Zadra i Sveučilište u Zadru.

Ukupna vrijednost projekta je 37.799.651 kuna, uz 95 posto sufinanciranja, a projekt će se provoditi 24 mjeseca. Cilj je projekta stvaranje prepoznatljivosti novog integriranog kulturno-turističkog proizvoda Zadra kroz obnovu i turističku valorizaciju Kneževe palače. Njime se rješavaju dugoročne potrebe grada, županije te institucija u kulturi i turizmu za prezentaciju kulture na moderan, inovativan i atraktivan način, čime se podiže konkurentnost novog kulturno-turističkog proimicanju proizvoda. To je i izravan poticaj poduzetništvu, čije usluge predstavljaju nastavak ukupne turističke ponude grada. Rekonstrukcijom Kneževe palače taj dio Zadra postat će novi društveni, kulturni i turistički centar grada. Osim za infrastrukturne zahvate i obnovu Kneževe palače, sredstva će se iskoristiti i za jačanje kapaciteta za upravljanje Kneževom palačom, međunarodnu ljetnu školu, izradu marketinškog plana te kompletnog vizualnog identiteta Kneževe palače.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije