Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprezni

Rusi odgodili već najavljeni dolazak u Hrvatsku

aleksej miller
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
01.07.2014.
u 07:10

Najavljeni posjet Millera Hrvatskoj tijekom posljednja dva dana bio je izvor nove mini krize u odnosima između Banskih dvora i Pantovčaka

Visoka delegacija ruskog energetskog diva Gazproma na čelu s čelnikom te tvrtke Aleksejem Millerom ipak neće ovoga tjedna posjetiti Hrvatsku. Kako se doznaje iz neslužbenih izvora, Gazpromovi predstavnici tijekom jučerašnjeg dana obavijestili su Vladu RH kako je Miller prisiljen odgoditi posjet Hrvatskoj, inače planiran za četvrtak.

Službeni razlog odustajanja od dolaska nije poznat, no kako se doznaje, ruska delegacija službeno je zatražila termin za sastanak s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem. Ove informacije sinoć nije bilo moguće i službeno potvrditi, no prema neslužbenim saznanjima, moguće je da je planirani dolazak tek odgođen za tjedan dana, pa bi se visoki hrvatski dužnosnici s Gazpromovim čelnikom i njegovom delegacijom mogli susresti 9. srpnja. Dakako, to će uvelike ovisiti o tome hoće li Milanović pristati na sastanak ili neće.

Naime, najavljeni posjet Millera Hrvatskoj tijekom posljednja dva dana bio je izvor nove mini krize u odnosima između Banskih dvora i Pantovčaka. Nakon što su mediji objavili kako visoka Gazpromova delegacija dolazi u Hrvatsku, premijer Milanović javno je izjavio kako ''o tom posjetu ne zna ništa'', poručivši pritom da su svim zainteresiranim investitorima vrata otvorena, ali da je adresa prvo Ministarstvo gospodarstva, a onda i Vlada. Iz te izjave dalo se zaključiti kako premijer nije zadovoljan inicijativom predsjednika, no iz Ureda predsjednika tek su priopćili da je dolazak organiziran na prijedlog ruske kompanije te kako je na sastanak pozvan i resorni ministar Vrdoljak.

Za vjerovati je kako ta kakofonija nije najbolje sjela Rusima, pogotovo s obzirom na loša nedavna iskustva. Naime, Miller je Hrvatsku posjetio u ljeto prošle godine, a tada su ga primili Josipović, Vrdoljak, ali ne i Milanović, koji se iz nikad razjašnjenih razloga odbio sastati s njime, poslavši na sastanak Vesnu Pusić. Takav potez premijera tumačio se kao ozbiljan diplomatski faux pas, pogotovo s obzirom na to da Miller nije samo jedan od najmoćnijih biznismena u svjetskoj energetici, već i neformalni izaslanik službene ruske politike. Utoliko, za pretpostaviti je kako bi još jedna odbijenica Milanovića Milleru vjerojatno bila shvaćena kao krajnji iskaz nepoštovanja prema Rusiji, dok je s druge strane također razumljivo da šef Gazproma strateški ima želju uspostaviti komunikaciju s vrhom izvršne vlasti.

Pojednostavljeno rečeno, koji god od svojih interesa u Hrvatskoj Gazprom želi realizirati – od plinovoda Južni tok, preko mogućeg ulaganja u Inu do projekata istraživanja ugljikovodika – za to je nužna politička podrška, koju unatoč formalnoj tituli poglavara države koju drži predsjednik Josipović – ipak može osigurati jedino Vlada. Utoliko, odgodu dolaska Gazpromove delegacije može se smatrati kao kratki predah namijenjen tome da hrvatska strana usuglasi svoje stavove, te da se ispoštuje formalna procedura potrebna za sastanak Milanović – Miller. Hoće li do njega doći ili ne, vjerojatno će biti poznato tijekom sljedećih dana.

>> Putinov glavni naftaš i Obamin čovjek stižu u Zagreb

>> Rusi u čudu: Milanović odbio primiti direktora moćnog Gazproma

Komentara 30

HR
Hrvatska3014
07:46 01.07.2014.

Meni ovo smrdi na predsjedničku PR kampanju. Kao nešto, a ništa.

CR
crofish
07:20 01.07.2014.

čak i ovdje zbog njegovog glomaznog napuhanog psihopatskog ega strada hrvatska ekonomija

Avatar bosanac1951
bosanac1951
07:48 01.07.2014.

Pa to se moglo i očekivati....Neki dan je premijer izjavio da nezna dolazili li taj Miller ili ne....Po mom promišljanju trebao je sjesti s tim čovjekom za stol i čuti šta rusi nude, gdje misle ulagati, isplati li se toto nama itd..itd.....Neznam o čemu se tu radi.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije