Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fao prognozira:

Proizvodnja goveđeg mesa mogla bi do 2030. narasti 35%

krave
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
15.04.2014.
u 20:32

U Hrvatskoj je već godinama trend smanjenja grla u stajama, a da bi se on zaustavio, kažu stručnjaci, valja potaknuti suradnju govedara i prehrambene industrije

Na Stručnom savjetu za praćenje stanja u tovu goveda i proizvodnji goveđeg mesa u Ministarstvu poljoprivrede rečeno je kako, prema prognozi Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), proizvodnja goveđeg mesa u Hrvatskoj ima potencijal rasta od 35 posto do kraja 2030. jer se na svjetskom tržištu očekuje povećana potražnja za goveđim mesom, a izgledno je i sniženje cijena stočne hrane.

U Hrvatskoj je već godinama trend smanjenja grla u stajama, a da bi se on zaustavio, kažu stručnjaci, valja potaknuti suradnju govedara i prehrambene industrije. Jedan od najvećih problema domaćih uzgajivača stoke jest nedostatak poljoprivrednog zemljišta. Kako bi pomogla stočarima, država će prioritetno rješavati njihove zahtjeve za zakup zemljišta na kojemu će proizvoditi stočnu hranu. Branko Garvanović, predsjednik Udruge govedara Vukovarsko-srijemske županije koja okuplja 50-ak farmi s nekoliko tisuća grla, kaže kako je potrebno vrijeme da bi se dogodile promjene u govedarstvu.

– Država bi morala pomoći da se održi barem sadašnji broj farmi jer teško je krenuti od nule. Ako dođe do poboljšanja u govedarstvu, to će trajati nekoliko godina – kaže Garvanović. 

>> Svaki je Hrvat lani pojeo 29,7 kg povrća i 43,5 kg voća iz uvoza 

>> Cijene su nam gotovo kao u EU, a plaće triput niže

Komentara 1

BE
belimo
20:44 15.04.2014.

Što ne pitate male farmere u čemu je problem? Svi če u glas reči da je kriv todor i da je več godinama grobar hrvatskog sela. Nekadašnju visoku proizvodnju mesa i mlijeka držali su mali proizvođači koji su gotovo uništeni poratnom agrarnom politikom od strane raznih "stručnjaka"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije