Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
anketa Privrednog vjesnika

Poduzetnici očekuju stagnaciju i ove godine

Željko Lovrinčević
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
10.02.2015.
u 14:55

Najbolji analitičar za 2014. je Željko Lovrinčević (na slici)

417 poduzetnika koji su sudjelovali u tradicionalnoj anketi Privrednog vjesnika ocijenili su stanje u domaćem gospodarstvu s ocjenom 2,16. Očekuju da će uvjeti poslovanja i porezna politika ostati isti kao i lani, da ćemo imati približno jednako kretanje u gospodarstvu, a među prioritetima za izlazak iz krize većina smatra jeftinije poduzetničke kredite, smanjivanje državne administracije te poreza i doprinosa na radnu snagu. Ipak, većina ih i vjeruje da će krizu uspjet savladat, jedino oni u građevinskom sektoru kažu da će pokušat prevladat krizu i više od polovice u tom sektoru kažu da će negativan utjecaj krize kod njih biti osjetan.

Većina kaže da će se krizi oduprijeti kroz povećanje plasmana i smanjenjem troškova proizvodnje, a tek manji dio ističe da će ići na smanjenje troškova rada. Više od polovice očekuje da će likvidnost ostati ista, da će im prihodi ostati na približno jednakoj razini, isto kao i zaposlenost, no gotovo polovica očekuje malo manju neto dobit i izvoz, a njih oko 30 posto da će biti malo veći. Najveća očekivanja oko rasta izvoza ima prerađivačka industrija. S obzirom na podatke o rastu izvoza, potpredsjednik Vlade Branko Grčić koji je sudjelovao na skupu o Poslovnim očekivanjima kazao je kako se pozitivan trend izvoza nastavlja uz rast industrijske proizvodnje.

- Nadam se i oporavku građevinskog sektora, zbog projekata financiranih iz EU fondova, pa će to i omogućiti preokret u kretanju BDP-a – rekao je. Pohvalio je i mjeru oprosta dugova, jer, kako je rekao, to je alternativa stečaju i likvidaciji. Već tradicionalno se i bira nagrada 'Gorazd Nikić' za najboljeg analitičara, a ove godine pripala je Željku Lovrinčeviću s Ekonomskog instituta.

- Živimo u posuđenom vremenu koji nam je Draghi omogućio i imamo pristup tržištu kapitala. To će trajati dvije do tri godine i to posuđeno vrijeme se neće vratiti, pa stoga u tom vremenu nešto moramo napraviti – rekao je Lovrinčević. Za petogodišnje razdoblje analitičarom je proglašen Ljubo Jurčić.

- Mi smo rentna ekonomija, koja ovisi o klimi, odnosno turizmu. Ako je klima dobra bolji je i turizam, pa i naša ekonomija – rekao je Jurčić. Među pet kandidata za najboljeg analitičara najmlađi je bio Zdeslav Šantić, koji i nešto optimističnije gleda na kretanje gospodarstva i očekuje blagi rast od 0,2 posto u ovoj godini.

>> Za tvrtke i obrte bez sjedišta 
u Zagrebu niže kamate

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije