Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostvario obećanje

Orban opet udario na banke: Vratite Mađarima ekstra zaradu na švicarcima!

Viktor Orban
Foto: DPA/PIXSELL
06.07.2014.
u 08:30

Mađarski viceguverner procjenjuje da će ukupan trošak za sve banke biti od 2 do 3 milijarde eura, piše Financial Times

Banke u Mađarskoj imaju 90 dana da svakom korisniku kredita u švicarskim francima vrate novac koji je, prema procjeni mađarskih vlasti, zarađen na razlikama u tečaju i povećanim kamatnim stopama nakon što je vrijednost švicarskog franka ojačala u proteklim godinama krize. Ta obveza proizlazi iz zakona koji je u petak usvojen u mađarskom parlamentu i koji je jedan od najbrutalnijih zakona protiv stranih banaka u jednoj od zemalja srednje i istočne Europe.

Pala vrijednost dionica

Kako javlja list Financial Times, dionice Erste grupe, austrijske banke koja operira i u Mađarskoj, odmah su pale 15 posto nakon što se pokazalo da bi ta banka zbog novog mađarskog zakona mogla izgubiti čak do 1,6 milijardi eura. Viceguverner Mađarske središnje banke Adam Balog procjenjuje da će ukupan trošak za sve banke biti između 2 i 3 milijarde eura, piše FT. Osim Erste banke, taj zakon tiče se i mađarske OTP banke, austrijske Raiffeisen banke i talijanske Banca Intensa.

Baš kao i mnogi Hrvati, stotine tisuća Mađara podizale su do 2009. kredite u švicarskim francima, no u krizi je mađarska forinta izgubila oko 60 posto vrijednosti prema švicarskom franku. Mađarski premijer Viktor Orban od dolaska na vlast 2010. najavljivao je da će prisiliti banke da vrate Mađarima razliku nastalu nakon turbulencija u tečaju franka, a u petak je to i formalno realizirao.

Banke imaju 90 dana da vrate novac, ali prvo imaju 30 dana tijekom kojih mogu svaki pojedinačni slučaj dati na odlučivanje sudu. To mogu učiniti ako smatraju da je klijent u trenutku sklapanja ugovora o kreditu bio jasno informiran o uvjetima.

I u Hrvatskoj slične okolnosti

Upravo zbog ništetnih i nepoštenih ugovornih odredaba u kreditima u švicarskim francima, pri sklapanju kojih potrošači nisu bili posve informirani o svim parametrima, sudac Radovan Dobronić je usvojio tužbeni zahtjev udruge Potrošač protiv osam banaka u Hrvatskoj. Utvrdio je da su povrijeđeni kolektivni interesi potrošača od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008. te da ta povreda i dalje traje.

Sudeći po svemu što je prethodilo sklapanju ugovora, našao je neravnotežu u pravima i obvezama ugovornih strana. O žalbi banaka na Dobronićevu presudu, Visoki trgovački sud najavio je odluku za 30 dana.

Komentara 46

GR
grabice
08:39 06.07.2014.

Dajte nam Orbana uopce me ne zanima da li je lijevi ili desni.

RE
reborn
08:55 06.07.2014.

Izgleda da Orban nema "masni" kredit u nekoj od tih banaka, koji bi naravno bio sklopljen po posebnim uvjetima i u koje javnost nema uvid zbog bankarske tajne. Zato može suvereno odlučivati o vlastitom narodu. S južne strane Drave pak situacija nije takva... (npr Milanović - Erste banka - 300.000 EUR)

GR
grabice
08:41 06.07.2014.

Znaci drzava tj predsjednik vlade moze ako hoce.A nasi niti mogu niti hoce a izgleda niti znaju.Ili su u talu po obicaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije