Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALITIČARI:

'Ne postoji razlog da Hrvatska ne bude najbrže rastuće gospodarstvo u ovom dijelu Europe'

Kolinda
Foto: Ured predsjednice RH
26.02.2015.
u 18:36

"Organizacija državnog sustava, koja bi trebala upravljati okvirom za rast, najveća je prepreka postizanju tog cilja"

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je primila Ljubu Jurčića, Damira Novotnyja, Gustu Santinija i Zdeslava Šantića, ugledne ekonomske analitičare koji se nalaze među pet najboljih za 2014. godinu po ocjeni gospodarstvenika u okviru nagrade Privrednog vjesnika – Gorazd Nikić.

Kako su priopćili iz Ureda predsjednice, razgovarali su o trenutačnom gospodarskom stanju u Republici Hrvatskoj, izazovima koji su pred nama, kao i o mogućim rješenjima.

"Analitičari su se složili s predsjednicom Republike kako ne postoji ni jedan prirodni razlog da Hrvatska ne bude najbrže rastuće gospodarstvo u ovom dijelu Europe, no kako je organizacija državnog sustava, koja bi trebala upravljati okvirom za rast, najveća prepreka postizanju toga", navodi se u priopćenju.

Na sastanku je istaknuto kako nemogućnost upravljanja vlastitim gospodarstvom i provođenja nužnih reformi ruši međunarodni ugled države te predstavlja nastavak negativnih iskustava s proširenjem EU. Stoga su se složili u ocjeni kako je potrebno dodatno razvijati i jačati institucionalni okvir, koji će omogućavati gospodarski rast, a posebno su naglasili kako je napokon potrebno postići konsenzus oko temeljnih pitanja gospodarskog razvoja, kao što je bio slučaj prilikom ulaska Hrvatske u NATO ili u EU.

"Analitičari upravo tu vide ulogu predsjednice Republike kako bi se postigao dogovor ili kreirao nacionalni sporazum oko ključnih gospodarskih pitanja i pravaca razvoja", priopćili su iz Ureda predsjednice.

Analitičari su naglasili kako nakon krize i svojevrsnog gospodarskog čistilišta Hrvatsku čeka ciklus ekonomskog rasta, no potrebne su duboke promjene, reforme obrazovnog sustava te investicije koje su okrenute privatnom sektoru i razvoju ljudskog kapitala, kako se taj ciklus ne bi propustio. Smatraju da je potrebno djelovati na izgradnji javne uprave, snažnijoj informatizaciji, reformi poreznog sustava te na povezivanju znanosti s gospodarstvom. Investicije je potrebno usmjeriti u modernizaciju proizvodnje i produktivnosti te u područja u kojima Hrvatska ima komparativne prednosti. Predsjednica Grabar-Kitarović predložila je uspostavljanje Gospodarskog vijeća pri Uredu predsjednice RH te je pozvala analitičare da se, ako imaju dobru volju i želju, aktivno uključe.

>> 'Iz javnog sektora mora se otpustiti 40 tisuća ljudi'

>> Udruga Franak predsjednici: Na dnevni red Vlade stavite i kredite u 'švicarcima'

Komentara 39

Avatar pinko_palinko
pinko_palinko
19:36 26.02.2015.

gospodarski rast se ne postize dekretom ili necijom odlukom, vec kad su svi uvjeti u nekoj drzavi (sigurnost, stabilnost, povoljne cijene energije, ne preveliki porezi, jeftina radna snaga, pravosudje koje funkcionira,bez kuverti pod stolom, sindikati koji stalno nesto traze......................takvi da se isplati investirati u Hrvatskoj vise nego na nekom drugom mjestu u svijetui tek onda stizu investitori a ne nakon sto se ovo petero naslo zajedno na caju...........(takse u GB su 20%,koliko su u Hrvatskoj?)

DU
Deleted user
21:07 26.02.2015.

Postoje namanje dva razloga: 1. Aktualna vlast je skup nesposobnih idiota 2. HDZ koji vjerojatno dobiva izbore je skup lopova i muljatora svih boja. Sve u svemu nagrebali smo kako god okreneš!

PE
petnaestica
20:43 26.02.2015.

ne može se krasti i puniti crni fondovi i očekivati gospodarski rast.Ne može lopov koji je opljačkao banku sanirati tu istu banku,a ne dragi prodavači magle

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije