Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Našao model

Ministre Maras, prije 'ljutitih ptica' Finci su imali 51 neuspio projekt

studenti poduzetnici Gordan Maras
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Autor
Gojko Drljača
24.11.2014.
u 16:32

U kolumni je sve skupa Maras predstavio kao poprilično bezbrižnu priču, a danas je Rovio kompanija koja je tko zna koji put promijenila poslovni model

Činilo se da će biti dosadna nedjelja, ali je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras dobio nalet inspiracije te je tijekom vikenda na portalu Index.hr objavio kolumnu u kojoj s oduševljenjem objašnjava kako Hrvatska svoju budućnost može graditi na start-upu, poput finske tvrtke Rovio u kojoj je kreirana slavna igrica Angry Birds (ljutite ptice).

S obzirom na to da kolumna ministra Marasa otkriva niz zabluda o suvremenom biznisu i poduzetništvu, prije svega o tome kako se uspjeh finskih “ljutitih ptica” može preslikati u uspješnice novoosnovanih hrvatskih tvrtki, dužni smo upozoriti na ministrove previde. Prvo, ministar Maras dobro je čuo od Teemua Suilaoma, direktora Rovija, tj. tvrtke koja je stvorila superuspješnu igricu Angry Birds, da su prije te igrice imali čak 51 neuspješan projekt. Dakle, kad su negdje 2009. lansirali Angry Bird, već šest ili sedam godina nisu bili start-up tvrtka nego finska tvrtka koja je mogla istrpjeti 51 neuspjeli pokušaj i istodobno si osigurati financiranje.

U Hrvatskoj, valja upozoriti ministra, nema poslovnih uvjeta koji bi osigurali takvo epski ambiciozno neuspješno pokušavanje, kao ni kasnije izdašno financiranje kompanije. Primjerice, u ožujku 2011. dobili su 24 milijuna dolara venture capitala od Accel Partnersa, Atomica i Felicis Venturesa.

Nadalje, u kolumni je sve skupa Maras predstavio kao poprilično bezbrižnu priču, a danas je Rovio kompanija koja je tko zna koji put promijenila poslovni model. Primjerice, više im igrice za mobitele uopće nisu osnovna djelatnost i grčevito se bore za održavanje profitabilnosti. U 2013. objavili su oko 130 otkaza ili dvadesetak posto od ukupnog broja zaposlenih. I uz to što su u Appleovom on-line dućanu prodali milijardu Angry Birdsa, to je i dalje u međunarodnim razmjerima kompanijica s istina zvučnim imenom, ali sa samo 216 milijuna dolara godišnjih prihoda. Drugim riječima, da se Marasovom nepodnošljivom lakoćom u Hrvatskoj namnoži 50 Rovija, što je nemoguće, ni to nas u ukupnim brojkama nacionalne ekonomije ne bi spasilo. Toliko o Marasovu “promišljanju”. On je isto tako mogao zamisliti da bi u Hrvatskoj trebali osnovati po jedan Mercedes, Microsoft i dva-tri Samsunga. Ista stvar kao i ideja s Rovijom. Ali to bi onda valjda bilo u resoru krupnog poduzetništva i ministra Branka Grčića, pa se ministar Maras ipak nije usudio tako daleko poletjeti u svijet nestašnih dječačkih snova.

>> Maras objavio prijedlog zakona bez Vrdoljakova znanja

Komentara 4

JB
jelena.brkic.121
16:44 24.11.2014.

ajd kuci Marasu i ostavi se ti politike

Avatar AligatorXO
AligatorXO
06:26 25.11.2014.

Daleko najkvalitetniji potez koji ova Vlada može poduzeti da pomogne gospodarstvo je da siđe s vlasti.

EU
EustahijeSporic
18:16 25.11.2014.

Najboolje da se vise ne otvaraju privatne firme, start-upi i ine gluposti i da se ponovo iz pepela podignu poljoprivredni kombinati, mastodontske tvornice sa desetcima tisuca zaposlenih... Bas me znaima kako bi Gojko zarolao gospodarstvo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije