Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O 'aferi Šegon'

Maras: Državni dužnosnici ne bi smjeli dobivati kredite HBOR-a

Gordan Maras
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.01.2014.
u 11:30

O kreditu pak Maras ne zna detalje osim da je odobren no smatra da državni dužnosnici nemaju što sudjelovati u takvim poslovima s HBOR-om.

Ministar poduzetništva i obrta te član NO Hrvatske banke za obnovu i razvoj Gordan Maras gostovao je danas u emisiji Intervju tjedna urednika Željka Matića na Radiju 101.

Glavna tema razgovora bila je rad HBOR-a odnosno afera "Šegonov kredit". Tvrtki Facta vera Branka Šegona, pomoćnika ministra financija Slavka Linića odobren je, naime, u toj banci kredit od 31 mil. kuna. O kreditu pak Maras ne zna detalje osim da je odobren no smatra da državni službenici nemaju što sudjelovati u takvim poslovima s HBOR-om.

Šegonov kredit

- To se sigurno više neće događati, najavio je ministar.

Da su se javno objavljivali krediti, ne bi ni bilo ovakvih problema

Smatra da se praksa da državni službenik traži kredit od banke koji financira, između ostalog, i država, može spriječiti procedurama te da je bitno da Vlada zauzme stav kako se to više ne smije događati.

Što se tiče Šegonovog kredita kao je da kao član NO dobiva izvješća i preko njih ima uvid da je taj kredit odobren, ali detalje ne zna.

- S time ćemo bit upoznati u utorak na sjednici NO, kazao je Maras. No, priznaje da je nezadovoljan komuniciranjem uprave HBOR-a po ovom pitanju.

Transparentnost

- Kad javnost pita o instituciji (to nije banka već institucija), onda se mora javnost odmah izvijestiti o tome, a mi smo pet dana čekali da se uprava uopće oglasi. Umjesto toga novinari su salijetali ministre, a ni oni nisu imali potpune informacije. To je, kaže Maras, kredit do 35 mil. kuna o kojem podatke zna samo uprava. U njegovoj su pak nadležnosti manji krediti koje subvencionira i njegovo ministarstvo u iznosima od 700 tisuća do milijun kuna.

Maras se zalaže za transparentnost rada HBOR-a i traži da se svi krediti koje banka odobri objave na internetskim stranicama.

- Da su se javno objavljivali krediti, ne bi ni bilo ovakvih problema, smatra Maras. Njegov je prijedlog da se javnost obavijesti unaprijed ako bi npr. neki državni službenik tražio kredit od HBOR-a . Pa ako se javnost usprotivi, da se kredit ne odbori.

- Nužno je da HBOR objavljuje sve kredite koje je odobrio da bi se moglo reagirati pa da bi se neke moglo i stopirati. Od odobrenja do realizacije kredita prođe do osam mjeseci. Zato je bitan pristup informacija za sve građane Hrvatske, kaže Maras.

- To se više ne smije događati! Onaj tko se bavi politikom, nek se bavi samo njom, a neka ostavi biznis po strani, zaključio je Maras.

- Svi znaju da ja nisam osobno sretan kako je HBOR funkcionirao, ali ne mogu tražiti smjenu Antuna Kovačeva, ali mogu izraziti nezadovoljstvo radom uprave. No, nije na meni da mijenjam nego na Vladi RH. Ona će na kraju donijeti odluku.

- Ne morate nužno biti najbolji prijatelji, ali se morate slagati, kazao je o odnosu s ministrom financija Slavkom Linićem.

>>Linićeva obrana Šegona nastavak je trajne sprege vlasti i pohlepe

>>Linić: U sukobu smo. Maras: Ne, nismo

>>HBOR: Kredite kontrolira više institucija, one su bez zamjerki

Komentara 5

Avatar Maximilian Jure Kučina
Maximilian Jure Kučina
12:19 18.01.2014.

Nakon sto je vidio da je Segonu odobren kredit nije smatrao za shodno reagirati? Sve "posten" do "postenog".

DU
Deleted user
11:46 18.01.2014.

Ovog marasa treba proglasiti osobom stoljeća! Pa kako se ovoga netko već nije sjetio? Vau! Problem je tako rješiv, a mi rasprodani u roblje dok se banda razvlačila po safarijima. Pa di si bio prije?

NV
novo vriijeme
12:16 18.01.2014.

Kakva je uopće zamlja u kojoj se rapravlja da li je Maras upravu. Neuređena i miljatorska jer je svakom poštenom građaninu jasno da to jeste sukob interesa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije