Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Živimo u iluziji

Lovrinčević: Euro nećemo moći uvesti još 15 godina

Željko Lovrinčević
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
02.06.2014.
u 14:50

Živimo u iluziji stvorenoj na posuđivanju umjetno jeftinog novca. Kad pukne taj balon, bit će to katastrofa, upozorava Lovrinčević

Željko Lovrinčević, ugledni makroekonomist zaposlen na zagrebačkom Ekonomskom institutu, upozorava da hodamo po tankom rubu živeći na dug koji je neodrživ...

PDV je u prva četiri mjeseca znatno podbacio...

Vlada je u prvom kvartalu kupovala automobile, a potrošnja građana pala je dva do tri posto. Ponovno akumuliramo oko pet posto deficita proračuna, a živimo na jeftinim kamatama. One su jedino što nas drži iznad vode.

Interna devalvacija

Javni dug raste brzo. Je li održiv ili ćemo u bankrot?

Javni dug narastao je na 72 posto, a do kraja godine iznosit će 75 posto. Nakon što se primijeni metoda ESA 2010 narast će na 86 do 87 posto BDP-a jer u dug i deficit ulaze i HAC, ARZ i HBOR. Naši političari zaboravljaju da dokapitalizacija HBOR-a znači veći deficit, kao i da u javni dug ulazi sustav turističkih zajednica i većina javno-privatnih projekata. Uz visinu duga koju imamo kriterije za uvođenje eura nećemo ispuniti još 15 godina. Hrvatska narodna banka šutke promatra kako euro izmiče. Bez eura ćemo i dalje živjeti s valutnim rizikom, visokim kamatama i skupim kapitalom. To znači i da nema povećanja standarda i nema boljih plaća u javnom sektoru još 15 godina. Može se dogoditi slom javnog sustava. U Bugarskoj postoje čitavi gradovi u kojima nema nijednog kirurga, što ne želim da se dogodi Hrvatskoj.

Treba li tečaj pasti?

Hrvatska se odlučila na internu devalvaciju bez promjene tečaja, ali sad se pokazalo da nismo uspjeli smanjiti troškove. Korekcija troškova bila je izrazito niska jer se nisu prilagodili ni javni sektor ni poduzeća. Sada smo u limbu jer nismo smanjili troškove, a ni deprecirali kunu. Kad završi razdoblje niskih kamata doći će do problema u servisiranju javnog duga.

To je bankrot...

Prije je to razdoblje pregovora o restrukturiranju javnog duga. Do tada živimo na posuđenom vremenu i u drugoj fazi iluzije. Prva iluzija nastala je na priljevu kapitala iz drugih zemalja, a druga je život na umjetno jeftinom tuđem novcu. Nakon prve iluzije došlo je do krize, a nakon druge iluzije moglo bi doći do katastrofe.

Svođenje računa

Što će EK preporučiti?

Preporučit će reforme i uvođenje pokojeg novog poreza. Mi za EK nismo bitni jer smo izvan eurozone i zato neće biti sankcija. Tek u izvješću na kraju godine bit će vidljive sve dubioze Hrvatske i pravi javni dug. 

>> 'Sve su predstečajne nagodbe sad upitne, tražit će se revizije'

>> Lovrinčević: Na standard iz 2008. vraćamo se 2021.

Komentara 28

Avatar Robert28
Robert28
15:57 02.06.2014.

Dajte novinari objavite govore Milanovića iz 2011. u saboru gdje sve i svašta Kosorici nabija na nos vezano za gospodarsko stanje u državi. Te 2011. na vrhuncu krize u Europi smo imali u zadnjem kvartalu mali rast BDP-a ali SDP-ovci su pljuvali po tome i najavljivali veliki preokret u gospodarstvu i da, do preokreta je došlo, ali na gore! Kukurikavci su nas iz krize bacili u gospodarsku depresiju i to u 2014. kada se cijela Europa oporavlja i nikome ne pada BDP osim Hrvatskoj. Jasno je ovih dana i zašto smo u banani, ministar financija i premijer ne razgovaraju godinu dana, kakva neodgovornost, kakvi tukci i ovaj užas moramo trpiti još godinu i pol jer su sdp-ovci sebični i misle samo na svoje dupe. Dajte raspišite izbore da se karte na političkoj sceni malo izmješaju i da se građanima da barem malo optimizma.

ĆA
ćaćaća
15:26 02.06.2014.

osim kukurikovaca svima je to jasno..

XA
xaron
15:28 02.06.2014.

...u Bugarskoj postoje čitavi gradovi bez ijednog kirurga... To je valjda, po ovom stručnjaku jer Bugari nemaju Euro. Pa Estonija ima euro te su se tamo iselili 20% stanovništva i cijela naselja su bez stanovnika ( i bez kirurga ). Šta je sad gore : biti bez stanovnika ili bez kirurga , to će nam u narodnom nastavku reci ovaj "stručnjak" kakvih imamo na tone i koji nisu dio rjesenja nego su dio problema koje imamo. Situacija nam je katastrofalna i to svi znamo i zato smo i sami krivi. Ovakvu vladu nam nisu instalirali Marsovci nego mi sami. Nemamo razloga da se žalimo, ono šta smo naručili , to smo dobili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije