Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Globalno tržište

Kapital se seli u SAD, 'parkiranje' u švicarcu privremena je stanica

švicarci
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
27.01.2015.
u 16:17

Tečaj eura neće padati u odnosu na kunu jer je ovisan o percepciji rizika za zemlju. Hrvatska narodna banka držat će tečaj na razini od otprilike 7,7 kuna za euro

Na svjetskom tržištu valuta dogodit će se preslagivanje koje se može očekivati i prije ožujka kada Mario Draghi kreće u monetarnu ekspanziju tešku 60 milijardi eura. Stručnjaci smatraju da je “parkiranje” u švicarskom franku samo privremena stanica kapitala koji se zapravo seli u SAD, odnosno dolar u kojem može dobiti dobru zaradu i sigurniju poziciju koju jamči snažniji oporavak gospodarstva. Švicarski franak već gubi vrijednost i predviđa se da će početni šok skoka na razinu veću od eura, pri čemu je odnos euro-franak pao na 0,99 franaka za euro, nestati te da će se tečaj stabilizirati na 1,05 do 1,1 franak za euro.

Ipak, raste i zlato koje je zapravo signal nadolazeće krize. Cijena zlata u posljednjih je šest mjeseci zabilježila skok od 143 dolara po unci pa sada unca stoji 1285 dolara. Dolar će još neko vrijeme rasti i na svjetskim tržištima i u Hrvatskoj pa većina analitičara predviđa da će biti iznad sedam kuna. Na svjetskim će burzama biti zanimljivo promatrati tečaj britanske funte. U godinu dana euro je u odnosu na funtu oslabio 10 posto, a analitičari predviđaju da će se funta “odlijepiti” od eura. Na tržištu valuta jaču će ulogu zauzeti kineski juan iako u odnosu na dolar sada gubi vrijednost na tržištu kapitala.

>> Tko snosi odgovornost i što će biti s kreditima za godinu dana?

>> 'Pretvaranje kredita iz CHF u kune i dalje je najbolja opcija'

Komentara 11

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
17:41 27.01.2015.

Moze banka staviti i kurs 10 HRK za 1 euro kada mjenjacnice mjenjaju po svom kursu.juce mjenjao za 7,43 hrk u ZD :-( Kradja na legalni nacin :-(

GO
google385
16:51 27.01.2015.

u EU gradani masovno kupuju dolare I sjecaju se vremena prije skoro 5 godina kad je $1 bio 4DM ko ce znati sta nam se sprema mnoge zemlje su se zaduzile u $ I sad ce ga biti jako teskoo vracati ako skoci a vjerovatno hoce I mnogi ce bankotirati

PI
pistaljka
20:12 27.01.2015.

Rast dolara je umjetni trik, baš kao što je i sama USA umjetna. Oboje se održavalo predugo i vrijeme je došlo za neminovni raspad. Nije pitanje da li će dolar propasti, nego kada će; a ovo "kada će" neće biti za dugo. Euro će propasti malo ranije, svega nekoliko tjedana prije dolara. Tako je odredila svjetska elita, koja nije niti američka niti europska. Živimo u vremenu u kojem je potrebno mijenjati riječ "people" u "sheeple", kako bi odgovarala stvarnosti u ovoj "dolini suza".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije