Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh Grka

Hrvatska najrizičnija u EU, i Grčka se zadužila povoljnije

Grčka
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
10.04.2014.
u 08:15

Pad rejtinga digao je cijenu hrvatskog duga iznad 6%, a cijena je dosad izdanih inoobveznica, ovisno o datumu dospijeća, od 5 do 6,75 posto

Grčka je jučer ponudila više od 2 milijarde eura državnih obveznica na rok od pet godina, a povratak na tržište važan je preokret za tu zemlju. Dan uoči tog plasmana prinosi na 10-godišnje obveznice Grčke spustili su se na 6,05% pa proizlazi da u ovom trenutku čak i Grčka može jeftinije doći do novca od Hrvatske. Za financiranje planiranog deficita i vraćanje starih dugova proračun se ove godine mora zadužiti za približno 40 milijardi kuna, a posljednje je ostvareno uz cijenu od 6,2%.

Dio novog zaduženja trebao bi se pokriti u inozemstvu, ali Hrvatska trenutačno stoji najlošije od svih zemalja u okruženju, pa i od Grčke, zbog čega će se ono teško realizirati bez pozitivnog mišljenja Europske komisije na Vladine mjere.

Pad rejtinga digao je cijenu hrvatskog duga iznad 6%, a cijena je dosad izdanih inoobveznica, ovisno o datumu dospijeća, od 5 do 6,75 posto! Cijena duga na domaćem tržištu su od 4,75 do 6,75%. Vrijednost CDS-a za Hrvatsku, kojim se iskazuje rizik zemlje, u srijedu je bila 305 baznih bodova, slovenski je 152 bazna boda, poljski 70, a rizik za Mađarsku pao je na 235 baznih bodova.

Ministar financija Slavko Linić zasad ne govori o plasmanu državnih obveznica, ali ovaj vikend ide na proljetnu skupštinu Svjetske banke i MMF-a, na kojoj će se Hrvatska pojaviti u svom najjačem izdanju.

– Probat ćemo dobiti odgovore što raditi s fiskalnim konsolidacijama, što ćemo s preporukama Komisije vezano za prekomjerni deficit i našim projekcijama za gospodarski rast, kao i dodatnim mjerama. Sve su to pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti u Washingtonu tijekom zasjedanja – kazao je Linić. Ministar očekuje i drugu tranšu kredita za strukturne i razvojne programe, o kojima već tri godine pregovara.

– Prošli smo napokon sve testove, tu su najviše učinili Ministarstvo zdravlja, socijale i rada, neke promjene imamo i u fiskalnoj politici i vjerojatno ćemo do kraja mjeseca zaključiti drugu tranšu od 150 milijuna eura kredita na 15 godina s vrlo niskom kamatnom stopom od oko 1,6 posto, ovisno o EUROLIBOR-u – kaže Linić.

>> Opet se zadužujemo i to za novih milijardu i 150 milijuna eura!

Komentara 13

EL
elv
08:56 10.04.2014.

Haha pa sto smo mi mislili? Pa Grcka ima proizvodnju, imaju jedan od najjacih brodarskih sektora na svijetu, turizam im je kudikamo razvijeniji nego kod nas....itd...itd... Ali kod nas je sve super, narod suti, samo mrmlja sebi u bradu a a zivo im im se hebe za susjeda, prijatelja, kolegu koji ce sutra protestirati jer njemu je jos uvijek dobro. Bas pickice od naroda....samo se busati u prsa za nacionalizam, utakmicu, ili slicno.

KR
kresimirn
08:54 10.04.2014.

pa posaljite i bivse i sadasnje politicare i vlade i predsjednike, u bilo koju drzavu, razmontirat ce je u roku keks, ne dao bog ikome ovo zlo koje imamo

EL
elv
08:59 10.04.2014.

I svi koji komentiraju da su im krivi politicari, direktori, ministri ili bilo koji drugi sljam, neka prvo pocnu od sebe... Sami ste smo krivi jer MI dopustamo da se to sve desava pred nasim ocima....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije