Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pritisak na financije

Hrvatska će ove godine ostati bez prihoda od carina vrijednih 1,3 milijarde kuna

euri
Foto: DPA/PIXSELL
21.07.2014.
u 09:00

Najveći trošak su obvezne uplate u proračun EU od 1,8 milijardi kuna

HNB je izračunao da će zbog pristupanja EU hrvatski proračun godišnje gubiti od 1 do 1,3 posto BDP-a, odnosno 3,3 do 4,3 milijarde kuna. Najveći izravni pritisak na javne financije proizlazi iz obveznih uplata u proračun EU, koje su lani bile 1,8 milijardi kuna, a očekuje se da će ove i iduće dvije godine biti oko 3,6 milijardi kuna.

Zajednička blagajna

Transferi u zajedničku europsku blagajnu provode se po zadanim kriterijima ovisno o bruto nacionalnom dohotku zemalja članica, PDV-u, prikupljenim carinama i manjim dijelom pristojbi za šećer. Primjerice, Hrvatska zadržava samo četvrtinu carina naplaćenih u zemlji, a tri četvrtine mora proslijediti u europsku blagajnu. HNB procjenjuje da će proračun ove godine ostati bez prihoda od carina vrijednih 0,4 posto BDP-a, odnosno 1,3 milijarde kuna, što je uz obaveznu članarinu najveća odlazna stavka.

– S druge strane, koliko će zemlja članica u konačnici iskoristiti raspoloživih nepovratnih sredstava iz proračuna EU ovisi o njezinu apsorpcijskom kapacitetu – navodi HNB u svojoj analizi. Njihova je procjena da će proračun ove godine dvije milijarde postojećih rashoda zamijeniti sredstvima EU, iduće godine 2,3 milijarde kuna, a 2016. 2,6 milijardi.

– Apsorpcijski kapaciteti članice najviše ovise o tome u kojoj su mjeri vlasti na središnjoj i lokalnoj razini sposobne pripremiti višegodišnje planove korištenja fondova EU, nositi se s količinom administrativnog posla vezanog za povlačenje iz fondova EU i koordinirati njihovo korištenje – navodi HNB. Središnja banka navodi da je Hrvatska lani iskoristila 1,8 milijardi kuna iz proračuna EU, što uključuje i 800 milijuna kuna sredstava iz pretpristupnih fondova. Najveći iznos iskorištenih sredstava su primici na osnovi kompenzacije koji služe da članica ne bude neto uplatitelj u proračun EU i najčešće se daju u prve dvije godine članstva. Dodatno opterećenje za proračun čine izdaci za financiranje pojedinih institucija EU koji godišnje teže 0,1 posto BDP-a, odnosno 330 milijuna kuna.

Uplate u razvojni fond

Hrvatska će za Europsku investicijsku banku morati izdvojiti gotovo 208 milijuna eura, i to u osam jednakih rata do svibnja 2018. godine. Hrvatska će u nekoliko godina i u Europski razvojni fond morati uplatiti 70 milijuna eura, te relativno mali iznos i u Fond za ugljen i čelik jer taj sektor nije značajan u zemlji.

>> Glavni ekonomisti banaka pesimistični: U 2014. godini pad BDP-a 0,7%

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar bosanac1951
bosanac1951
10:15 21.07.2014.

Ma gdje god se okrenemo *ušimo....Jeli itko iz vlade izračunao koliko smo mi iz EU povukli do sada a koliko dali u blagajnu EU ??? Ako smo u minusu što smo i ulazili u EU.....

Avatar MarkoHR
MarkoHR
11:37 21.07.2014.

U povijesti EU, još niti jednoj vladi do sad "nije pošlo za rukom" da više uplati, nego što povuče sredstava iz fondova EU. Žrtve poplava u Srbiji i BiH dobivaju pomoć od EU, a hrvatski građani ovise o solidarnosti naših ljudi.. Hrvatska uplaćuje vlastiti novac u EU fondove, a BiH i Srbija dobili su 1,8 milijardi eura od EU (na ime pomoći za poplavljene).. Koliko je Hrvatska dobila tog novca, kao punopravna članica?

LU
lutomirski
13:19 21.07.2014.

radite nesto pa zaradite nemoze se narod stalno pljackati, kakve carine, dosta je bilo carina, vi ste prevaranti, narod je kupijo robu i platijo je, zasto bi vi vasu saku metnuli izmedu i za carinu, lopovska posla, motiku pa zaradivajte...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije