Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Farmacija u 2016.

Giganti preuzimaju tvrtke da bi došli do novih tržišta

British Prime Minister David Cameron makes a speech to workers in a warehouse during a visit to GlaxoSmithKline's plant at Ulverston in Cumbria, England. Mr Cameron paid a visit to the site, on which a new facility will be built by 2020. In total the drug
Foto: Reuters
03.01.2016.
u 14:00

Prostor koji i postoji za nova otkrića bit će najčešće tzv. me too lijek, tj. neznatno poboljšano rješenje u nekim terapeutskim skupinama prodao

Prošla godina na globalnoj farmaceutskoj sceni obilježena je nastavkom trenda preuzimanja i spajanja. Razlog je jednostavan – prostora je vrlo malo za dramatična otkrića gotovo u svakoj terapeutskoj skupini. Odnosno, tvrde sugovornici bliski struci, prostor koji i postoji za nova otkrića, bit će najčešće tzv. me too lijek, tj. neznatno poboljšano rješenje u pojedinim terapeutskim skupinama, a ne neka nova epohalna otkrića. Bit će sigurno i takvih (monoklonalna antitijela, rekombinantne tehnologije i sl.), ali to jesu i bit će vrlo skupe terapije koje si mogu priuštiti samo najbogatije zemlje.

Širenje na što više tržišta

Stoga, pred svim velikim farmaceutskim kompanijama stoji problem ostvarenja cilja od osiguranja rasta prodaje, profitabilnosti i stvaranja imidža kompanije s rastom. Zbog slabe mogućnosti za nova otkrića, taj cilj počele su ostvarivati preuzimanjem kompanija koje po ocjeni menadžmenta i upravnih odbora mogu tome pridonijeti. Većina akvizicija posljednjih godina imala je upravo takvu bazu – kupnju dobrog proizvoda koji bi se proširenjem prodajnih aktivnosti plasirao na što više svjetskih tržišta. Iako je to za sobom povuklo i obvezno restrukturiranje, što je uključivalo i otpuštanje dijela zaposlenika te drugih troškova poslovanja, a opet u cilju bolje računice dobiti i gubitka kompanije i na taj način kreiranja slike rasta prodaje i profitabilnosti. To primjerice sada radi Pfizer, a radio je i prije, jer vlastite investicije u istraživanje i razvoj ne daju podlogu za rast koji se logično očekuje od kompanija izlistanih na burzi. Ako rasta nema, onda se pretpostavlja da menadžment nema viziju, znanje i  hrabrost da poduzima korake koji osiguravaju rast i profitabilnost. Slično se događa i kod generičkih kompanija, pa tako primjerice i Teve, vlasnice naše Plive.

Uglavnom, scena je takva da se kupuju tržišta pa na njih onda plasiraju proizvodi koje kupljena kompanija nije imala ili se kupuju kompanije koje su jake u terapeutskim skupinama koje onaj koji akvirira nema dovoljno jake. Tako se ostaje interesantan investitorima i generira rast cijena dionica i zarada za dioničare.

Loši uvjeti i malo tržište

Na domaćem tržištu nema nekog silnog prostora za dodatnu konsolidaciju jer je Pliva dio Teve, Belupo dio Podravke i nastoji sačuvati svoju samostalnost, a JGL uspješno odolijeva napadima i isto održava svoju samostalnost. No domaće farmaceutsko tržište i nije pretjerano atraktivno da bi se netko previše borio za akviziciju. Jer tržište je malo, cijene generičkih lijekova niske, a uvjeti poslovanja loši.

Osim što je sve manje prostora za velika otkrića, problem je i taj što su klinička istraživanja i na kraju registracija novog lijeka riskantan i skup proces koji mogu provesti samo najbogatije kompanije. Dodatno, regulatorni aspekt vodećih svjetskih agencija koje na kraju prihvaćaju odnosno registriraju takve lijekove sve je zahtjevniji i stroži. I to opet mogu financirati samo najjači.

>> Farmaceuti vape za pomoći: 'Propast ćemo'

Komentara 2

Avatar Peterančan
Peterančan
17:28 03.01.2016.

... cijene generičkih lijekova su niske ... e "novinarčico"!

LU
luna
15:32 03.01.2016.

ulje marihuane lijek za apsolutno SVAKU bolest

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije