Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.09.2014. u 12:00

Draghijeve namjere poklapaju se sa željama jakih administracija eurozone koje imaju problema s kontrolom javnog duga, ali je ipak lako moguće da će ECB ostati usamljen u borbi protiv stagnacije

Nema sumnje da guverner Europske središnje banke Mario Draghi opet ima ozbiljnu namjeru zapucati iz teške artiljerije na nisku inflaciju, tj. opasnost deflacije, te zabrinjavajuću stagnaciju eurozone. Pretpostavlja se da će neortodoksne mjere monetarne politike – otkup vrijednosnica pokrivenih kreditima po karticama, potrošačkim kreditima i hipotekama – lansirati već u listopadu, ali je otvoreno pitanje razmjera tog otkupa, a još više učinka.

Draghijeve namjere poklapaju se sa željama jakih administracija eurozone koje imaju problema s kontrolom javnog duga (Francuska, Italija, Španjolska...), ali je ipak lako moguće da će ECB ostati usamljen u borbi protiv stagnacije. Čak i ako poneka članica eurozone pokrene odgovarajuće reforme koje će omogućiti priključivanje fiskalnih poticaja onim monetarnim, sasvim je sigurno da neće biti suglasja, a kamoli jednoglasne europske akcije. A bez suglasja i uz čekanje moguće je da će Draghi umjesto teške artiljerije morati upotrijebi monetarnu atomsku bombu.

No, nuklearna bombe i drugo nekonvencionalno oružje teško se koriste, a ako se i upotrijebe, posljedice su nepredvidive.

>> 'Hrvatska klizi prema traženju pomoći EU i MMF-a'

>> Financial Times: Hrvatska je nova Grčka, zemlja društvene katastrofe

Komentara 1

Avatar Rinzaj
Rinzaj
09:23 07.12.2014.

kad je interbankarski sustav zapadnih zemalja zadnji 6 godina dobio cirka 30,000 mlrd. dolara onda to nije bila atomska monetarna bomba, ali sada kad se vidi da je taj novac trebao ići zapravo realnom gospodarstvu to jest ljudima, i kad se postavlja pitanje otkupa dugova i zapravo jedne nekreditne emisije prema državama, onda je to rizičko a posljedice nepredvidive....stvarno jak komentator

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije