Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva procjena DZS-a

Više nego što se očekivalo: BDP rastao 2,7 posto u prvom tromjesečju 2016.

Tihomir Orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
31.05.2016.
u 11:04

Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a ostvaren je rastom izvoza roba, ali pozitivan je i doprinos domaće potražnje. Bilježi se ubrzanje investicija, a u plusu je i državna potrošnja.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju 2,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je brži rast nego u prethodnom kvartalu i veći nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je bolji podatak nego što se očekivalo. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,4 posto na godišnjoj razini. Pritom su se njihove procjene rasta kretale u rasponu od 2 do 2,8 posto.

To je već šesto tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 1,9 posto. DZS je priopćio kako je najveći doprinos povećanju obujma BDP-a ostvaren rastom izvoza roba, 9,4 posto. Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan (2,8 postotnih bodova). Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava.

Doprinos neto inozemne potražnje bio je negativan. Porasle su i ostale najvažnije sastavnice BDP-a, pa je tako državna potrošnja porasla za 0,6 posto, dok su bruto investicije u fiksni kapital skočile 4,3 posto, a potrošnja kućanstava za 3,1 posto. Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u prvom tromjesečju ojačao za 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje skočio 2,3 posto.

Prva procjena BDP-a: Gospodarstvo poraslo 2,7 posto

>> Rani Uskrs i industrija digli BDP u prvom kvartalu više od 2 posto

Ključne riječi

Komentara 89

BE
berogrga
11:56 31.05.2016.

"Pozitivan je doprinos domaće potražnje. Bilježi se ubrzanje investicija, a u plusu je i državna potrošnja" Znači, među građanima i poduzetnicima zadnjih mjeseci vlada optimizam, a glavni razlog optimizma među poduzetnicima i većinom Hrvata je promjena vlasti nakon izbora 2015.. Naravno to ne odgovara sdp gubitnicima, zato njihovi mediji i partijske anketarske agencije šire defetizam, spinove i depresiju te nam pokušavaju prodati neku svoju percepciju, ali većina Hrvata ne puši njihove spinove.

DU
Deleted user
11:15 31.05.2016.

Da se to dogodilo u vrijeme partije, vrištale bi naslovnice. Ovako su dobili margine. Zato je neophodno da se stvori jedan megajaki hrvatski medij koji će moći konkurirati ovim medijima u rukama stranaca koji očito imaju deal s partijom.

Avatar biro
biro
11:12 31.05.2016.

Ajmo sada komunjare da cujemo vase misljenje sada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije