Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUBROVNIK

Samozatajni pijanist snage vulkana

Itamar Golan
20.08.2015.
u 14:59

Glavna zvijezda nastupa Guya Braunsteina i Golana bez svake će sumnje biti Beethoven čije sonate sviraju

Trinaest godina violinist Guy Braunstein bio je koncertni majstor Berlinske filharmonije. Biti prva violina prvog orkestra na svijetu nije samo posao iz snova, nego i potvrda iznimnih kvaliteta koje glazbenik mora posjedovati da bi se izborio za to mjesto.

Ali, mjesto za koje bi mnogi violinisti u svijetu "ubili", Braunstein je prije dvije godine napustio. Zbog novih izazova i solističke karijere. O njegovim sposobnostima to govori još i više.

Sjajnog glazbenika hrvatska je publika već imala priliku upoznati na Zagrebačkom međunarodnom festivalu komorne glazbe, a večeras, 20. kolovoza, Braunstein nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Međutim, premda u najavama ovakvih recitala pijanisti obično ostaju u drugom planu, u ovom će slučaju, nema uopće sumnje, Knežev dvor biti prepun obožavatelja i poklonika Itamara Golana, jednog od najboljih, a istodobno najsamozatajnijih komornih glazbenika današnjice.

Bilo da svira u većem komornom ansamblu, bilo da prati jednog solista, Golan za klavirom jamči svirački vrhunsku, a umjetnički vulkanski uzbudljivu izvedbu. Ovacije, publika na nogama... tako redovito završavaju koncerti velikih virtuoza iza kojih se Golan, na kraju, samo skromno i zadovoljno smiješi.

Izraelski pijanist već je bio gost Igara. Ostalo je zapisano oduševljenje publike nakon njegova nastupa 2009. s jednim drugim slavnim violinistom, Vadimom Rjepinom.

Ali, Golana je dubrovačka publika, hrvatska i svjetska, upoznala i zavoljela u prvom redu kao nezamjenjiva i omiljenog člana elitnog društva koje se 12 godina u Dubrovniku okupljalo na festivalu Julian Rachlin & Friends. Večerašnji koncert bit će susret sa starim prijateljem. No, da ne bi bilo zabune, kada Braunstein i Golan večeras stupe u Knežev dvor, vrlo će se dobro znati i čuti tko je glavna zvijezda večeri: Ludwig van Beethoven i njegove tri sonate kojima će dvojica sjajnih glazbenika predano služiti.

>> U iščekivanju Chopina na način Ive Pogorelića

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije