Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert u Bazilici

Mokranjčeva Liturgija maestru Kranjčevićevu za osamdeseti rođendan

04.01.2017., Zagreb - Vladimir Kranjcevic, glazbenik, dirigent, pijanist i pedagog.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
VL
Autor
Derk
23.02.2017.
u 11:00

Bivši članovi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić izvesti će Mokranjčevu Liturgiju

Jedan od bisera duhovne vokalne glazbe, Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog Stevana Stojanovića Mokranjca na programu je koncerta koji će u nedjelju u Bazilici Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici izvesti bivši goranovci pod ravnanjem nekadašnjeg šefa dirigenta Vladimira Kranjčevića. Jektenija tj. recitative koje je skladao beogradski profesor Vojislav Ilić izvodit će ugledni bariton Miroslav Živković, a koncert na koji je ulaz besplatan organiziran je u povodu osamdesetog rođendana maestra Kranjčevića.

Sudbina je htjela da u toku priprema za koncert umre znameniti tenor Nicolai Gedda s kojim su goranovci pod Kranjčevićevim vodstvom Mokranjčevu Liturgiju izveli u prepunom Lisinskom u ožujku 1986. godine, a ta je izvedba završila i na ploči zagrebačkog Jugotona. Stoga će još jedan u nizu koncerata s kojima glazbeni Zagreb obilježava osamdeseti rođendan maestra Kranjčevića biti i posveta velikom švedskom tenoru ruskog podrijetla koji je zvonkim glasom obogatio davnašnju zagrebačku goranovsku izvedbu.

S Mokranjčevim remek-djelom goranovci su se prvi put susreli još 1975. kada su Liturgiju u lipnju izveli u gornjogradskoj crkvi sv. Katarine. Zbog golema interesa zagrebačke publike, koncert je ponovljen i u zagrebačkoj katedrali. Mokranjčeva Liturgija tako je postala jedan od zaštitnih znakova i maestra Kranjčevića, ali i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić koji je to djelo u cijelosti ili djelomično izveo i na Dubrovačkim ljetnim igrama, u Šibeniku, Zadru, Beogradu, Nišu, Negotinu, Montreuxu, Berlinu, Münchenu Berlinu, Parisu, Pekingu, Šangaju, Kantonu, Pjongjangu, Wonsanu, na Splitskom ljetu… Na tim brojnim nastupima solisti su bili Marijan Jurišić, Branko Blaće, Stanko Petrović, Miroslav Živković, Vladimir Ruždjak i Nicolai Gedda.

Maestro Kranjčević je Mokranjčevu Liturgiju izvodio i s drugim zborovima, a najčešće s profesionalnim zborom Radio-televizije Beograd. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije