Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simfonijski orkestar HRT-a i maestro Aleksandar Kalajdžić u Lisinskom

Podvig violinista Marca Grazianija u Majstorskom ciklusu HRT-a

graziani
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
20.04.2014.
u 18:03

Kuncov Drugi violinski koncert nije bio izvođen praizvedbe sa Zlatkom Balokovićem 1955. godine

Za razliku od slavne mu sestre operne dive i kraljice Metropolitana Zinke, koja počiva na središnjoj mirogojskoj aleji, kosti pijanista Božidara Kunca ostavili smo u Americi, a velik dio njegovog skladateljskog opusa prepustili zaboravu.

Posljednjih se godina ipak nešto na tom polju promijenilo. Muzički informativni centar s neumornim muzikologom Davorom Merkašem i njegovim suradnicima sustavno je počeo otkrivati i tiskati Kuncove partiture koje polako nalaze i put do koncertnih podija. I to zasluženo, kao što je u četvrtak pokazala i izvedba njegovog Drugog koncerta za violinu i orkestar u d-molu.

Praizveo ga je 1955. u Zagrebu Zlatko Baloković i od tada ništa. Ni nota, ni snimke. Zahvaljujući i trudu Radovana Lorkovića, redaktora notnog izdanja, djelo je oživljeno, a velik je posao i pravi podvig na podiju Lisinskog izveo jedan od najboljih mlađih hrvatskih violinista Marco Graziani.

U partituri koja je na bartokovski način nadahnuta i prožeta folklornim motivima violini je suprotstavljen velik simfonijski orkestar. Međutim, orkestralna glazba svježih ideja i snažnog karaktera solističku dionicu ne guši, nego je u međusobnom nadopunjavanju nosi.

Osim vještog skladatelja, to je u izvedbi bila i zasluga maestra Aleksandra Kalajdžića. Pod njegovim je majstorskim vodstvom Simfonijski orkestar HRT-a ponudio široku paletu boja, od zagasitih tonova uvodne Haydnove 49. simfonije u f-molu, do pune raskoši u finalu večeri s Poemom ekstaze Aleksandra Skrjabina.

Uz to je mladi Graziani nakon izvrsno obavljenog posla u Kuncu dobio i iskoristio priliku iskazati se i u Poemi za violinu i orkestar Ernesta Chaussona. Nakon velikog zasluženog pljeska nažalost ne baš prekobrojne publike Graziani je odsvirao i bis, Allemande iz Ysayeove 4. sonate.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije