Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komemoracija i posljednji ispraćaj

Klobučar je bio vječno nevini dječak i velikan hrvatske glazbe

komemoracija klobučar
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/2
31.08.2016.
u 22:53

Na misi zadušnici u zagrebačkoj katedrali bit će izvedena i "Papinska misa" Anđelka Klobučara, praizvedena u sklopu liturgije koju je za prvog posjeta Hrvatskoj predvodio Ivan Pavao II

U dvorani Blagoje Bersa zagrebačke Muzičke akademije održana je u srijedu, 31. kolovoza, komemoracija nedavno preminulom akademiku Anđelku Klobučaru

Od omiljenog i dugogodišnjeg profesora Muzičke akademije i professora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu, prvi se oprostio dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević. Od kolege akademika iz razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju, u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti oprostila se Koraljka Kos.

U svom govoru akademkinja Kos istaknula je ukorijenjenost Anđelka Klobučara, između ostalog i crkvenog glazbenika, u hrvatsku katoličku glazbenu tradiciju, te podsjetila i na njegov muzikološki rad na revitalizaciji hrvatske glazbene baštine.

Na tom je polju Klobučarov osobito vrijedan doprinos bila rekonstrukcija prvog hrvatskog oratorija, Bajamontijeva “Prijenosa sv. Dujma”.

Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja, osobito je istaknuo Klobučarovu skromnost, poniznost i bratsku susretljivost prema svima, od studenata do najstarijih kolega. Svi govornici isticali su veliku i još nedovoljno spoznatu vrijednost, veličinu i značaj Klobučarova raznovrsnog skladateljskog opusa.

Govoreći kao dugogodišnji kolega i prijatelj, akademik Frano Parać ponudio je okupljenim poštovateljima Anđelka Klobučara osobito dirljivu sliku vječnog nevinog u glazbi zaigranog dječaka, a istodobno neupitnog velikana hrvatske glazbene umjetnosti koji je obilježio svoje vrijeme.

Lijep i dostojan umjetnički doprinos komemoraciji dali su orguljaš Pavao Mašić, svirajući ulomke iz “Pjesme stvorova”, jednog od Klobučarovih orguljskih kapitalnih opusa, te vokalni ansambl Antifonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija otpjevavši dva Klobučarova madrigala na stihove Borivoja Pavlovića.

Posljednji ispraćaj Anđelka Klobučara bit će danas, 1. rujna, u 11.40 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj. a navečer, u 19 sati, u zagrebačkoj će se katedrali za dugogodišnjeg orguljaša prvostolnice služiti misa zadušnica. U sklopu liturgije bit će izvedena i Klobučarova "Papinska misa", skladana u povodu 900. godišnjice Zagrebačke nadbiskupije i praizvedena na zagrebačkom Hipodromu, na misnom slavlju koje je, za svog prvog posjeta Hrvatskoj, predvodio papa Ivan Pavao II

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije