Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBUNILI SE I jazzeri

Kokanović: Novac su uzele privatne prćije

26.11.2014., Zagreb - Koncert americkog jazz glazbenika i kompozitora Herbieja Hancocka u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Uz Hancocka su nastupili Vinnie Colainta, James Genus i Lionel Loueke.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
26.03.2015.
u 14:26

Priču o podjeli dotacija otvorili su organizatori rock-koncerata, koji od države i grada Zagreba često ne dobivaju ni kune

Odjeci konferencije na kojoj su organizatori rock-koncerata prozvali klasičarski i jazz lobi za uzurpaciju gotovo 90 posto javnog novca namijenjenog glazbenim djelatnostima ne prestaju se stišavati, a pojavljuju se i oni koji pripadaju nekom od dvaju prozvanih sektora, ali i sami ukazuju na nepravilnosti i nelogičnosti. Na to je prvi ukazao Mate Škugor, napominjući da ni svi promotori jazza ne prolaze dobro, nego samo oni koji su dio interesnog lobija koji se već godinama definira na relacijama Ministarstvo kulture - Grad Zagreb - HDS - Koncertna direkcija - Muzički biennale.

Škugor je naveo svoj primjer kao organizatora programa N.O. Jazz kojemu je, kada je počeo dovoditi velika imena i razmišljao o preseljenju iz Studentskog centra u veći prostor, jednostavno prekinuta dotacija.

Svoj slučaj iznosi i Dražen Kokanović, organizator čije se ime možda i najviše posljednjih godina veže uz jazz programe u Hrvatskoj, zahvaljujući nizu festivala koje je pokrenuo.

– Potpuno je nenormalno da Zagreb jazz festival, za koji smo dobili hrpu priznanja i uvršteni smo među top 10 malih jazz festivala u svijetu, nikada od Ministarstva kulture nije dobio ni lipu! U deset godina održali smo 19 festivala i više od 100 koncerata vodećih svjetskih jazz glazbenika. Što veće umjetnike dovodimo, dobivamo sve više odbijenica! Umjesto da je obrnuto – kaže Kokanović objašnjavajući to time što nije po volji onih koji u tom segmentu dodjeljuju novac.

– Ako osam posto budžeta ide jazzu, zaista ne znam kome taj novac ide ako ne ide za koncerte Ornettea Colemana, Chicka Coreae, Sonnyja Rollinsa ili Herbieja Hancocka (fotografija). Po čemu su ti izvođači manje važni od Osorskih večeri koje dobivaju 650 kuna ili nekih drugih privatnih prćija? – pita Kokanović.

>> Je li rock kultura? Javni novac mogu dobiti samo klasičari i jazzeri

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije