Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi CD spaja jazz i klasiku

Jazzersko hodočašće Matije Dedića i Darka Jurkovića pred oltar glazbe J. S. Bacha

jazzy bach
Foto: Arhiva
27.09.2015.
u 17:52

Album u izdanju Croatia recordsa i HRT-a nedavno je predstavljen u Dubrovniku, na koncertu u Kneževu dvoru u suradnji s Laus akademijom

Pijanist Matija Dedić i gitarist Darko Jurković Charlie još jednom su stali u nepreglednu hodočasničku povorku jazzera koji su pošli u pohode ili poklonstvo Johannu Sebastianu Bachu i njegovoj glazbi.

Na koncertu u Kneževu dvoru nedavno su predstavili album "Jazzy Bach" objavljen u izdanju Croatia Recordsa i HRT-a. Kada je Matija Dedić sam za klavirom, što je i samorazumljivo, njegov improvizatorski instinkt odgovore Bachu čini odvažnijima.

Na primjer, kada je nedavno na Korčulanskom baroknom festivalu svirao Badinarie iz Suite u h-molu, Dedić je popularnu melodiju skratio za par taktova i zavrtio ju je u neparnom ritmu.

Ali, to nipošto ne znači da ovom zajedničkom istraživanju nedostaje mašte i ljepote. Naprotiv.

Virtuoznost obojica svirača pokazuju već u prvoj i najduljoj sesiji na temu univerzalno poznatog korala "Jesu, bleibet meine Freude" u aranžmanu Renata Rožića.

U obradi stavka iz Violinskog koncerta u E-duru gostuje i Goran Končar. Priča, međutim, postaje naročito uzbudljiva i originalna u onim četirima skladbama, a naročito Sarabandi iz c-mol suite za violončelo solo, u kojima se putovanju priključuje Darko Grappone na udaraljkama. Svjetski! (B. Pofuk)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije